Бели лук скупљи од свињског бута
Бели лук се ове сезоне по новосадским пијацама и маркетима у највећем броју случајева продаје на комад, ређе на килу, а цена свакако није повољна.
Чест одговор на питање о скупоћи јесте да је претходна година с много падавина преполовила принос. Јесењег ипак још мало има, и то по 60 до 70 динара комад, а он се, како трговци наводе, задржава до наредног месеца. Услед поменутих прилика и мале количине производа, корисници ће изгледа морати да се задовоље увозним, кинеским белим луком.
Насупрот томе, значајне количине пролећног, домаћег белог лука, преплавиле су продајна места. Његова цена креће се од 20 до 50 динара комад, мада се може наћи и за десет динара, а продају се и два комада за 50 динара или три за 100. Цена највише варира у односу на величину. У ређим приликама, ако се продаје килограм, кошта 600 динара, на шта су се већ могли чути коментари купаца да је килограм белог лука скупљи од килограма свињског бута.
Продавци се не жале на одзив купаца. Без обзира на цену, бели лук се купује, вероватно и због познате чињенице о њему као најбољем природном антибиотику против више него актуелне владавине грипа и вируса. Жена која на Футошкој пијаци, између осталог, продаје бели лук, и сама каже да га конзумира два пута на дан те уопште ове зиме није била болесна, иако сваки дан због природе посла борави на отвореном и изузетно ниским температурама. Још један разлог високе цене белог лука, како наводи један продавац на Футошкој пијаци, јесте скуп превоз из различитих крајева Србије у којима се гаји, као и плаћање добављача.
Текст и фото: Б. Павковић