NATAŠA KUZMANOVIĆ PRERAĐUJE PČELINJE PROIZVODE POSEBNIM POSTUPKOM Ljubav prema pčelama i voću PRETOČILA U SAVRŠENSTVO
Nataša Kuzmanović iz Mačvanske Mitrovice u opštini Sremska Mitrovica jedna je od brojnih proizvođača hrane, čiju osnovu čine organski proizvodi.
Ona je uspela da spoji ljubav prema pčelama i voću i uz pomoć savremene tehnologije napravi jedinstven proizvod - liofilizovani med od organski gajenog voća iz bašti i komšijskih voćnjaka.
- Imamo nekoliko košnica, i ovaj posao počeli smo kao usputni, pošto imamo restoran na vodi. Mislili smo da nekako povežemo med koji proizvodimo s voćem, uglavnom organskim, i da napravimo jedan zdrav i bogat proizvod - kaže Nataša Kuzmanović, vlasnica „Volio meda”, poljoprivrednog gazdinstva Kuzmanović, koja proizvodi med od liofilizovanog voća.
- Nemamo dovoljno meda, pa kupujemo od komšija, i taj med je onaj pravi, domaći. Problem je u tome što se kristalizuje, pa kupci s podozrenjem gledaju na teglice voćnog meda, koji je sav u kristalima. Zato planiram da počnem s proizvodnjom krem meda, za šta je potrebna druga mašina i posebna tehnologija, ali računam na to da će ovakav proizvod naći mesto na policama naših kupaca kaže naša sagovornica .
Nataša trenutno proizvodi med od aronije iz sopstvenog dvorišta, kao i od jagoda iz komšiluka, malina, limuna i kivija. Ovo poslednje voće naročito je zanimljivo jer u Sremu, kaže Nataša, domaćini sve više u dvorištima sade kivi, umesto nekadašnjih čokota vinove loze.
- Ne znam da li je stvar u promeni klime ili se ljudima više sviđa ovo voće, tek, kivi sad nabavljam od komšija, a za njegovu negu, kao i za aroniju, nije potrebno prskanje, te je voće uzgajano po svim principima organske proizvodnje, drugim rečima, pravo domaće - ističe Nataša.
A u ovaj posao Kuzmanovići su ušli skoro slučajno.
- Počeli smo da se iz hobija bavimo branjem tartufa, a oni su vrlo osetljivi i rok trajanja im je ograničen. Zato smo iz SAD nabavili mašinu za liofilizaciju i time produžili rok trajanja tartufa. Njih koristimo u restoranu, mada smo probali da proizvodimo i sir od tartufa. Tada smo shvatili da mašina za liofilizaciju može da se koristi i na druge načine i tako je nastao liofilizovani med. Liofilizacija je postupak sušenja voća i povrća pri vrlo niskim temperaturama. Prema rečima naše sagovornice, ovim postupkom težina voća smanji se na samo 10 posto, ali se sačuvaju sve nutritivne vrednosti.
Tržište cela Vojvodina i šire
Svoje proizvode Nataša trenutno prodaje na Noćnim marketima u Novom Sadu, ali i širom Vojvodine, Mačve, kao i u Beogradu.
- Redovni smo izlagači, ali nam je važna i reklama i prodaja preko interneta. Trenutno unapređujemo sajt i pojačavamo vidljivost na društvenim mrežama jer smatramo da treba ići u korak s vremenom i dopreti do potrošača koji znaju da cene višestruke koristi ovog zdravog proizvoda, naročito dobrog za podizanje imuniteta, i vrlo korisnog za decu - zaključuje naša sagovornica.
- Danas ima više proizvođača u Srbiji koji imaju domaće mašine za liofilizaciju i bave se ovim poslom, ali smo mi bili prvi. Zato planiramo da proširimo posao na proizvodnju čistog liofilizovanog voća, povrća i začina jer smo otkrili da se i oni sjajno ponašaju posle liofilizacije. Upravo smo liofilizovali sremuš: on je divna, zdrava biljka koja kratko traje. Ovako smo mu produžili vek trajanja i koristimo ga kao dodatak jelima i salatama u restoranu. Gosti su oduševljeni i planiramo da ga nekako uklopimo u proizvodnju.
Ivana Radoičić