PRAVI SVE, OD MAKA DO SLANINE, VERNE MUŠTERIJE ČUVA KAO BLAGO! Jan Ondrejov nastavio porodičnu tradiciju "Kobasice Slovaka iz Banata nisu ljute, to su one iz Bačke" DNEVNIK U GAZDINSTVU "ŠERBETOVO ZRNO"
Ideja je da zaokružimo našu proizvodnju i preradu kako bismo što manje zavisili od velikih nakupaca i kako bismo, to što proizvedemo i preradimo, uspeli sami i da prodamo - sa kućnog praga, na pijaci ili na manifestacijama - Tako priču o porodičnom gazdinstvu „Šerbetovo zrno” započinje njegov vlasnik Jan Ondrejov iz Aradca.
- Proizvodimo žitarice i uljarice. Od žitarica speltu i durum pšenicu, a od uljarica suncokret za grickanje, kao i hranu za ptice.
Sa ovim ide i mak, koji je nekako naš zaštitni znak – priča Jan.
Odnedavno su Ondrejovi nabavili i minijaturni mlin, pa speltu i durum melju na kamenu.
- Spelta i durum pšenica moraju se mleti na kamenu, jer samo tako zadržavaju svojstva. Za nas je to još jedan korak ka zaokruživanju proizvodnje, dobijanjem jednog poluproizvoda kao što je brašno - ističe naš sagovornik.
Kao ozbiljan proizvođač, mak je morao sam i da samelje.
- Mak je jako zahtevna kultura u smislu da se mora vrlo pažljivo odgajiti, ubrati, samleti i čuvati. Sada se mak na njivi kombajnira, jer nema radne snage, a ukoliko je i nađemo, veoma je skupa. Kod kombajniranja može da se desi da ostanu primese, a jedno zrno pokvari još hiljadu. Zato ga pažljivo tretiramo, meljemo i bukvalno odmah prodajemo - objašnjava Jan.
Ondrejovima je veoma stalo do vernih mušterija i čuvaju ih kao najveće blago.
- Mi mak na pijacu nosimo u ručnom zamrzivaču, jer se pokazalo da vakumiranje nije dobar način da se mak održi. I mušterijama savetujem da ga drže na hladnom mestu, u frižideru ili zamrzivaču, ako ga ne potroše odmah. Što je najvažnije, mak treba da kupuju od poznatih proizvođača, pošto je to jedina garancija da neće biti gorak ili užegao - savetuje Jan.
Kako ima svoju hranu, a zimi i viška vremena, Jan je odlučio da se u to doba godine pozabavi i proizvodnjom suhomesnatih proizvoda.
-Tradicionalne proizvode od bele, domaće svinje, pravimo samo zimi. Spremamo ih isto za nas i za prodaju. To su slanina, šunka, kobasice... Hranimo svinje hranom koju sami proizvedemo, bez dodatka koncentrata, što je garancija kvaliteta. Pravimo ih po porodičnoj recepturi koja se pokazala uspešnom i, kao što sam već rekao, na prodaju ide ono što je kod nas u pušnici. Jedino mi je smešno što većina misli da su slovačke kobasice ljute, pa se ne usuđuju da ih probaju. Stalno objašnjavam da kobasice Slovaka iz Banata nisu ljute, već da su ljute one bačke – završava razgovor Jan Ondrejov.