Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SA „VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA“ Autentičnost i inovacije segmenta „Food vision“

29.11.2024. 09:31 09:39
Винска визија
Foto: Dnevnik

Na prestižnom sajmu „Vinske vizije Otvorenog Balkana“, koji je održan proteklog vikenda, jedan od ključnih segmenata koji je privukao pažnju ljubitelja gastronomije i vina upravo je „Food Vision“, koji svake godine sve više raste i privlači sve veći broj posetilaca i kompanija. „Food Vision“ pruža platformu za predstavnike iz sveta gastronomije da pokažu svoje veštine, ali i da razmene iskustva i predstave autentične ukuse Balkana.

U okviru segmenta „Food Vision“ održano je takmičenje za najboljeg mladog kuvara. Prvo mesto i nagrada od 1.500 evra otišli su u ruke Milane Čugalj, dok su drugo i treće mesto osvojili Andrej Hrenek i Sara Drobnjak.

Винска визија
Foto: Vinska vizija Otvorenog Balkana

Sajam je bio centar održavanja brojnih masterklasova koje su vodili poznata domaća i strana imena, a među temama su se našli balkanska, kineska i mediteranska kuhinja.

Predsednik udruženja „Junior Chef Klub“ Srbije Nikola Biševac istakao je da je jedan od ključnih faktora uspeha ovog događaja u njegovom fokusu na autentične namirnice. Kao organizatori, Biševac i njegov tim insistiraju da jela koja se pripremaju u okviru „Food Vision“ segmenta sadrže čak 80 odsto autentičnih sastojaka, čime se čuva istinska tradicija balkanske kuhinje, ali u modernizovanoj formi.

– Naša filozofija je da se poštuje tradicija, ali uz primenu savremenih tehnika pripreme – istakao je Biševac. – Svake godine pokušavamo da pratimo aktuelne trendove u gastronomiji.

On je rekao i da su organske namirnice sve prisutnije u kuhinjama, ali da je njihov ulazak u komercijalne restorane spor. Kako je objasnio, organsku hranu većinski nude manji restorani koji i sami proizvode najveći deo namirnica.

– Kada je u pitanju uparivanje hrane i vina, postoji jedna univerzalnost – napomenuo je Biševac. – Bela vina se bolje slažu sa lakšim mesima, poput piletine, ćuretine i ribe, dok crvena vina idu bolje uz divljač, junetinu i crvena mesa.

Učesnici „Food Vision“-a koji dolaze iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije trudili su se da predstave autentična jela svojih krajeva.

– Kroz „Food Vision“ želimo da pokažemo da balkanska kuhinja nije samo tradicija, već i savremeni trend koji se razvija u svim aspektima – dodao je Biševac. – Rast interesovanja za ovaj događaj potvrđuje i činjenica da su juniori iz Srbije ove godine osvojili dve bronzane medalje na Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu, što predstavlja ogroman uspeh i dokaz da je gastronomija u regionu na veoma visokom nivou. I kvalitet srpske ugostiteljske ponude u restoranima se svakodnevno povećava.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar