Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SA „VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA“ Sudar duge tradicije i inovacija u „Dremini“

28.11.2024. 11:40 11:48
Винска визија
Foto: Vinska vizija Otvorenog Balkana

Destilerija i vinarija „Dremina“ iz sela Drenovac, kod Paraćina, već 15 godina uspešno se pozicionira na tržištu svojom proizvodnjom rakije i vina. Na sajmu vina, rakije i gastonomije „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ održanom prošlog vikenda u Beogradu, rakije „Dremine“ odnele su dva zlatna trofeja – šljivovica od Crvene ranke 8 i vinjak Corvus.

Kako je menadžer prodaje „Dremine“ Aleksandar Milošević rekao za „Dnevnik“, u pitanju je porodična firma koja je nastavila sa tradiciju koju je započeo deda Đorđe, njegov čukundeda koji je sa proizvodnjom rakije započeo pre 160 godina. Danas, vinarija i destilerija nudi široku ponudu pića, od belih, crvenih i roze vina, do raznih rakija – kajsiju, viljamovku, šljivu, dunju, kao i premium sorte kao što je šljiva od čiste Crvene ranke, stare osam godina, koja je i ponela zlatni trofej.

– Počeli smo sa proizvodnjom za lične potrebe i potrebe šire familije, a sada aktivno radimo na izgradnji brenda koji je sve prepoznatljiviji u Srbiji – kazao je Milošević. – Trudimo se da našu proizvodnju približimo što široj publici, a izvozimo i u inostranstvo. 

Винска визија
Foto: Dnevnik

Uprkos značajnom napredovanju u tehnologiji proizvodnje, u destileriji su odlučili da ne odustanu od tradicionalnog pristupa u proizvodnji rakije.

– Imamo tradicionalni kazan i rakiju pečemo kao što se pekla pre 100 godina – istakao je Milošević.  – Naravno da se dosta promenilo vremenom, pa smo se potrudili da si olakšamo novijom tehnologijom, pumpama i filterima. Verujemo da je naša rakija svake godine bolja i uspevamo da negujemo tradiciju, ali da se istovremeno prilagođavamo savremenom tržištu. 

Bele rakije – viljamovka i kajsija, od trenutka pečenja pa do prodaje treba da odleže oko dve godine u inoksu, dok se ostale rakije stavljaju u barik burad. Dunja u bariku stoji oko godine, a potom još dve u prohromu, šljiva koja je kupaža Rodne, Lepotice i Stare ranke se drži tri godine u hrastu, a isto toliko i Calvadren. Konjak mora da odleži oko šest godina. 

– Imamo nekoliko hektara pod vinogradom, imamo svoje zasade voća, nešto uzimamo iz ugovorene proizvodnje, a ostatak koji zafali kupujemo iz Levačkog kraja oko Rekovca – objasnio je naš sagovornik. – Svake godine preradimo oko 300 tona voća. 

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar
RAKIJA SA VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA Destilerija „Quzmyn“ iz Kuzmina
ракија кузмин

RAKIJA SA VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA Destilerija „Quzmyn“ iz Kuzmina

24.11.2024. 12:59 13:16
SA „VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA“ Organska vina iz srca prirode vinarije MV
Винска визија

SA „VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA“ Organska vina iz srca prirode vinarije MV

26.11.2024. 13:50 13:58
SA „VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA“ Uspešno udruživanje žena u vinskoj industriji
Винска визија

SA „VINSKE VIZIJE OTVORENOG BALKANA“ Uspešno udruživanje žena u vinskoj industriji

25.11.2024. 09:24 09:34