Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LEKARI UPOZORAVAJU Izbegavajte sardine u širokom luku ako imate ove tri bolesti

07.08.2024. 14:19 14:33
Piše:
Izvor: Youtube Prinscreen/CBS

Spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja, prepune su važnih hranljivih materija, zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena

Sardine svrstavaju se na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti, a prenosi portal Webmed.

Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.

Šta sadrži sardina?

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju  i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.  Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Ko ne sme jesti sardine?

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svežem obliku ili konzervisane nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju. Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma, koji se nikako ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

VISOK PRITISAK

Sardine sadrže mnogo natrijuma. Jedna konzerva osigurava oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u telu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

PROBLEMI S GIHTOM

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete suplemente ribljeg ulja ili jedete bakalar.

KAMEN U BUBREGU

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

Krstarica

Autor:
Pošaljite komentar
U RIJECI SE POJAVILA RIBA KOJA NIKADA NIJE VIĐENA U JADRANSKOM MORU Ne zna se kako je tu dospela

U RIJECI SE POJAVILA RIBA KOJA NIKADA NIJE VIĐENA U JADRANSKOM MORU Ne zna se kako je tu dospela

06.08.2024. 20:44 20:55
GIHT počinje noću i zahvata PRVO OVAJ ZGLOB Ako se ne leči, preti vam TRAJNI DEFORMITET

GIHT počinje noću i zahvata PRVO OVAJ ZGLOB Ako se ne leči, preti vam TRAJNI DEFORMITET

11.11.2023. 06:30 23:39