NAPRAVITE LAŽNI POMFRIT Hrskavi štapići od palente, a ukus ne zaostaje za originalom
Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta odlučili smo da je pripremimo na drugačiji način.
Izgledom podseća na svima omiljene pržene krompiriće, ali je u pitanju zdrava i ukusna grickalica.
Priprema
U zdelu srednje veličine ulijte vodu i sačekajte da zavri. Umešajte palentu, usitnjeni beli luk, timijan, ruzmarin, naribani parmezan i začinite solju.
Mešajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.
Lim dimenzija 20x20 cm obložite papirom za pečenje i na njega izlijte skuvanu palentu. Ravnomerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu na dasku za sečenje i isecite je na tanke prutiće nalik pomfritu.
Narezanu palentu složite na papir za pečenje i prelijte s maslinovim uljem, te začinite solju po ukusu.
Pecite 15 minuta, izvadite iz rerne, oprezno preokrenite prutiće i pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.
Preliv
Pomešajte sastojke za preliv i prelijte preko pečene palente, piše Indeks.hr.