Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FUDBAL I PANK: Zgroova šolja čaja

21.10.2024. 10:55 12:15
Piše:
Згро - насловна страна.jpg
Foto: Zgro - naslovna strana.jpg

„Fudbal i pank - moja šolja čaja” naziv je nove knjige Igora Todorovića Zgroa, koautora “Novosadske pank verzije” i autora “Moja Engleska” štiva koje je u ekspresno kratkom periodu doživelo tri izdanja za novosadsku kuću “Jež”.

 Teško da na ovim prostorima ima pogodnije ličnosti koja o dve naslovne teme, fudbalu i panku, može da pripoveda zanimljivije, iscrpnije i emotivnije od Zgroa, a njegova “šolja čaja” praktično je nastavak onoga čime je završio svoju prvu posetu Engleskoj o kojoj je toliko maštao, ali ne i odustajao, posle niza odbijenih zahteva za vizu.
- Ko je čitao “Moju Englesku” zna da se priča završava povratkom sa debitantskog gostovanja Ostrvu i pravljenjem planova za sledeći odlazak - podseća Todorović u razgovoru za “Dnevnik”. - „Moja šolja čaja” je praktično nastavak brojnih priča zabeležnih po Engleskoj od 2002. do 2024.godine, obilazeći brojne fudbalske klubove, utakmice i ekipe, bez obzira radilo se to o onim najmoćnijim timovima ili malenim lokalnim herojima iz „nonejm”liga. Isto je i s pankom, od najvećih pojedinačnih koncerata i festivala poput “Rebeliona”, do pab svirki po malim kvartovima i mestima u i oko Londona, Mančestera, Birmingema i Njukasla.
Zgro kaže da u ovoj knjizi opisuje svojih 30 odlazaka u Englesku, što je pomno zabeleženo na 380 strana i ilustrovano sa 100-tinak zanimljivih fotografija. 
Uostalom, evo šta, između ostalog, o “Fudbalu i panku - Zgroovoj šolji čaja” kažu uvodničar Dimitrije Banjac i recenzenti Marko Lovrić i Ivan Lončarević.
„Popili smo prošlu… popićemo sa uživanjem i ovu šolju čaja sa Igorom. Drago mi je da sam bio ono malo mleka što se stavi da ublaži gorčinu. I još nešto: Igore, hvala ti od strane svih nas pasioniranih pank i fudbalskih frikova! A vi čitaoci koji ste došli do kraja drugog dela putovanja, ne oČAJavajte (sic)! Siguran sam da nas u narednim godinama čeka još koja šolja čaja Igora Todorovića!” (Dimitrije Banjac)

Игор Тодоровић Згро.jpg
Foto: Privatna arhiva

„Zamislite Englesku kao voz koji kasni i ove putnike u svom vagonu: Milvolovog huligana iz prve ekipe, čiju lobanju uz svu blagonaklonost morate opisati kao jezivu; pankera koji se zaneo bušeći odeću zihernadlama, pa je počeo da buši i sebe; taksistu koji je nekada nastupao na festivalu ‘Glas mladih u Vojniću’, a docnije tragao za najopasnijim čovekom Njukasla kako bi ga pretukao i postao alfa mužjak tog grada; gospođu iz Hala koja gazi sedmu deceniju i veća je nevolja nego prethodna trojica zajedno. Običan čovek bi napustio i vagon i voz, ne čekajući sledeću stanicu. Igor Todorović Zgro je saputnike postrojio u izložbu, i to ne u šou nakaza, već u ozbiljnu antropološku postavku. Niti ih ismeva, niti ih slavi, ne opravdava ih i ne osuđuje, već ih poput vrsnog kustosa predstavlja. Sa takvom Engleskom, stranca ne može upoznati ni putopisac, ni istraživač, ni žitelj, već samo Zgro.” (Marko Lovrić)

Згро - насловна страна.jpg
Foto: Zgro - naslovna strana.jpg


„Fudbal voliš ili ne voliš, ako voliš onda ideš na sve utakmice koje si u prilici da gledaš. Isto tako je i sa koncertima. Postoje bendovi koje pratiš već decenijama, a onda taj intimni krug grupa koje su tvoje svake godine proširuješ i nove članove ubacuješ u porodicu. Jer svaki novi član tog plemena donosi nešto novo i lepo. Kao svedok vremena i hroničar običnog života i tamo i ovde, ova knjiga je baš dragocen dokument. Samo sam jednom u životu bio u Engleskoj, za četrdeseti rođendan prijatelji su mi poklonili odlazak u London na utakmicu Arsenala (0:0 sa Blekburnom, klasika) na Emiratima i pamtiću ta tri dana večno. Ali uz Zgroa, čini mi se da baš sve znam o: Getviku, Lutonu, Blekpulu, Birmingemu, Čorliju, Telfordu, Mostonu, Viganu...” (Ivan Lončarević).
Dakle, ko voli fudbal, pa još engleski, ova knjiga za njega će biti pun pogodak. Ko voli muziku, pa još i pank (hardkor i ska) takođe će uživati, a punim plućima udahnuće je oni koji ove dve teme ne razdvajaju! 

Sava Savić

Izvor:
Dnevnik/ Sava Savić
Autor:
Pošaljite komentar
PANK SVIRKA U BAŠTI KCNS Prenos energije novim generacijama

Pekinška patka

а

PANK SVIRKA U BAŠTI KCNS Prenos energije novim generacijama

06.09.2024. 11:43 11:44