clear sky
5°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФУДБАЛ И ПАНК: Згроова шоља чаја

21.10.2024. 10:55 12:15
Пише:
Згро - насловна страна.jpg
Фото: Згро - насловна страна.jpg

„Фудбал и панк - моја шоља чаја” назив је нове књиге Игора Тодоровића Згроа, коаутора “Новосадске пaнк верзије” и аутора “Моја Енглеска” штива које је у експресно кратком периоду доживело три издања за новосадску кућу “Јеж”.

 Тешко да на овим просторима има погодније личности која о две насловне теме, фудбалу и панку, може да приповеда занимљивије, исцрпније и емотивније од Згроа, а његова “шоља чаја” практично је наставак онога чиме је завршио своју прву посету Енглеској о којој је толико маштао, али не и одустајао, после низа одбијених захтева за визу.
- Ко је читао “Моју Енглеску” зна да се прича завршава повратком са дебитантског гостовања Острву и прављењем планова за следећи одлазак - подсећа Тодоровић у разговору за “Дневник”. - „Моја шоља чаја” је практично наставак бројних прича забележних по Енглеској од 2002. до 2024.године, обилазећи бројне фудбалске клубове, утакмице и екипе, без обзира радило се то о оним најмоћнијим тимовима или маленим локалним херојима из „нонејм”лига. Исто је и с панком, од највећих појединачних концерата и фестивала попут “Ребелиона”, до паб свирки по малим квартовима и местима у и око Лондона, Манчестера, Бирмингема и Њукасла.
Згро каже да у овој књизи описује својих 30 одлазака у Енглеску, што је помно забележено на 380 страна и илустровано са 100-тинак занимљивих фотографија. 
Уосталом, ево шта, између осталог, о “Фудбалу и панку - Згроовој шољи чаја” кажу уводничар Димитрије Бањац и рецензенти Марко Ловрић и Иван Лончаревић.
„Попили смо прошлу… попићемо са уживањем и ову шољу чаја са Игором. Драго ми је да сам био оно мало млека што се стави да ублажи горчину. И још нешто: Игоре, хвала ти од стране свих нас пасионираних панк и фудбалских фрикова! А ви читаоци који сте дошли до краја другог дела путовања, не оЧАЈавајте (сиц)! Сигуран сам да нас у наредним годинама чека још која шоља чаја Игора Тодоровића!” (Димитрије Бањац)

Игор Тодоровић Згро.jpg
Фото: Приватна архива

„Замислите Енглеску као воз који касни и ове путнике у свом вагону: Милволовог хулигана из прве екипе, чију лобању уз сву благонаклоност морате описати као језиву; панкера који се занео бушећи одећу зихернадлама, па је почео да буши и себе; таксисту који је некада наступао на фестивалу ‘Глас младих у Војнићу’, а доцније трагао за најопаснијим човеком Њукасла како би га претукао и постао алфа мужјак тог града; госпођу из Хала која гази седму деценију и већа је невоља него претходна тројица заједно. Обичан човек би напустио и вагон и воз, не чекајући следећу станицу. Игор Тодоровић Згро је сапутнике постројио у изложбу, и то не у шоу наказа, већ у озбиљну антрополошку поставку. Нити их исмева, нити их слави, не оправдава их и не осуђује, већ их попут врсног кустоса представља. Са таквом Енглеском, странца не може упознати ни путописац, ни истраживач, ни житељ, већ само Згро.” (Марко Ловрић)

Згро - насловна страна.jpg
Фото: Згро - насловна страна.jpg


„Фудбал волиш или не волиш, ако волиш онда идеш на све утакмице које си у прилици да гледаш. Исто тако је и са концертима. Постоје бендови које пратиш већ деценијама, а онда тај интимни круг група које су твоје сваке године проширујеш и нове чланове убацујеш у породицу. Јер сваки нови члан тог племена доноси нешто ново и лепо. Као сведок времена и хроничар обичног живота и тамо и овде, ова књига је баш драгоцен документ. Само сам једном у животу био у Енглеској, за четрдесети рођендан пријатељи су ми поклонили одлазак у Лондон на утакмицу Арсенала (0:0 са Блекбурном, класика) на Емиратима и памтићу та три дана вечно. Али уз Згроа, чини ми се да баш све знам о: Гетвику, Лутону, Блекпулу, Бирмингему, Чорлију, Телфорду, Мостону, Вигану...” (Иван Лончаревић).
Дакле, ко воли фудбал, па још енглески, ова књига за њега ће бити пун погодак. Ко воли музику, па још и панк (хардкор и ска) такође ће уживати, а пуним плућима удахнуће је они који ове две теме не раздвајају! 

Сава Савић

Извор:
Дневник/ Сава Савић
Аутор:
Пошаљите коментар
ПАНК СВИРКА У БАШТИ КЦНС Пренос енергије новим генерацијама

Пекиншка патка

а

ПАНК СВИРКА У БАШТИ КЦНС Пренос енергије новим генерацијама

06.09.2024. 11:43 11:44