OVO ULJE JE NAJŠTETNIJE PO ZDRAVLJE: Mislimo da je najzdravije, a stručnjaci otkrivaju sve opasnosti konzumacije
Dr Kejt Šanahan, porodični lekar i zagovornik metaboličkog zdravlja, otkriva razloge zašto ulja iz semena mogu biti štetna. Međutim, ne slažu se svi stručnjaci sa ovom oštrom procenom.
Ulja semena vrebaju iz bezbroj namirnica, čak i onih koje se prodaju kao zdrave. U podkastu, doktorka Kejt upozorava da se ova ulja nalaze u "mnogim namirnicama koje smatramo zdravom hranom, kao što su neki niskokalorični zamrznuti obroci".
- Ulja iz semena nisu nužno toksična. Problem leži u tome kako se koriste u našoj ishrani. Većina ulja iz semena se koristi u obliku prerađene upakovane i brze hrane. Tu leži većina opasnosti - rekla je dijetetičarka klinike u Klivlendu, Džulija Zumpano.
Koja su to semena?
Kukuruz
Repica
Seme pamuka
Soja
Suncokret
Šafranika
Prema rečima Kejt, kaže da pažljivo pregledate svaku etiketu pre kupovine hrane.
- I onda kada to uradite, sledeća stvar koju treba da uradite je pre nego što kupite bilo šta što ima spisak sastojaka, okrenete to pakovanje i skenirajte sastojke. Pokušajte da kuvate kod kuće što je češće moguće i kupujte hranu koja ima jednostavne sastojke. To je uvek moja preporuka broj jedan - rekla je ona.
Razumeti ćelijski uticaj
- Većina ulja iz semena prolazi kroz proces rafinacije, koji uključuje beljenje i dezodorisanje. Ovo pomaže kod ukusa, boje i roka trajanja, ali takođe uklanja antioksidante iz ulja. Ulja iz semena imaju visok nivo omega-6 masti, što može dovesti do upale. Ona objašnjava da je pitanje više u ravnoteži - rekla je Zuprano.
Pametno birajte ulja za kuvanje
Da biste smanjili unos potencijalno štetnih ulja iz semena, oba stručnjaka preporučuju češće kuvanje kod kuće i biranje cele, neprerađene hrane. Kada koristite ulja, odlučite se za manje obrađene opcije kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, ulje avokada ili kokosovo ulje u umerenim količinama.
Espreso.co.rs