ОВО УЉЕ ЈЕ НАЈШТЕТНИЈЕ ПО ЗДРАВЉЕ: Мислимо да је најздравије, а стручњаци откривају све опасности конзумације
Др Кејт Шанахан, породични лекар и заговорник метаболичког здравља, открива разлоге зашто уља из семена могу бити штетна. Међутим, не слажу се сви стручњаци са овом оштром проценом.
Уља семена вребају из безброј намирница, чак и оних које се продају као здраве. У подкасту, докторка Кејт упозорава да се ова уља налазе у "многим намирницама које сматрамо здравом храном, као што су неки нискокалорични замрзнути оброци".
- Уља из семена нису нужно токсична. Проблем лежи у томе како се користе у нашој исхрани. Већина уља из семена се користи у облику прерађене упаковане и брзе хране. Ту лежи већина опасности - рекла је дијететичарка клинике у Кливленду, Џулија Зумпано.
Која су то семена?
Кукуруз
Репица
Семе памука
Соја
Сунцокрет
Шафраника
Према речима Кејт, каже да пажљиво прегледате сваку етикету пре куповине хране.
- И онда када то урадите, следећа ствар коју треба да урадите је пре него што купите било шта што има списак састојака, окренете то паковање и скенирајте састојке. Покушајте да кувате код куће што је чешће могуће и купујте храну која има једноставне састојке. То је увек моја препорука број један - рекла је она.
Разумети ћелијски утицај
- Већина уља из семена пролази кроз процес рафинације, који укључује бељење и дезодорисање. Ово помаже код укуса, боје и рока трајања, али такође уклања антиоксиданте из уља. Уља из семена имају висок ниво омега-6 масти, што може довести до упале. Она објашњава да је питање више у равнотежи - рекла је Зупрано.
Паметно бирајте уља за кување
Да бисте смањили унос потенцијално штетних уља из семена, оба стручњака препоручују чешће кување код куће и бирање целе, непрерађене хране. Када користите уља, одлучите се за мање обрађене опције као што су екстра девичанско маслиново уље, уље авокада или кокосово уље у умереним количинама.
Espreso.co.rs