Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEĆETE VEROVATI KOLIKE SU KIRIJE U OVIM GRADOVIMA Ovde i vazduh košta, evo koji su GRADOVI NAJSKUPLJI ZA ŽIVOT

17.10.2024. 19:06 20:36
Piše:
ilustracija
Foto: Pixabay.com

Novo istraživanje otkriva da su prosečne rente u jednom glavnom gradu dostigle rekordni kvartalni nivo, dok su drugi gradovi sada među najskupljim u Evropi.

Prosečne zakupnine u Londonu dostigle su rekordnu kvartalnu vrednost od 2.694 funti (3.220 evra) mesečno, što je povećanje od 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi se u novom izveštaju.

Podaci britanskog portala o nekretninama Rightmove zasnovani su na analizi više od pola miliona nekretnina oglašenih za iznajmljivanje na veb stranici kompanije između jula i septembra 2024.

Kalkulacija prosečne cene zasniva se na traženim zakupninama za sve nekretnine, od kreveta i jednosobnih stanova do višesobnih kuća.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

Uzimajući ove varijable u obzir, London je i dalje jedno od najskupljih mesta za život, sa kirijama koje su veće od onih u uporedivim evropskim zemljama.

Rightmove je izračunao da je prosečna kirija za poželjnije oblasti u unutrašnjosti Londona zapanjujućih 3.175 funti (3.795 evra), dok su cene van Londona bile skromnijih 2.341 funti (2.797 evra).
Direktor nauke o nekretninama Rightmove-a, Tim Banister, rekao je za Euronews Business da su zapanjujuće visoke kirije u Londonu rezultat nekoliko ekonomskih faktora.

– Mnogi vlasnici stanova suočavaju se sa višim troškovima u vidu kamatnih stopa na hipoteke, održavanja i usklađenosti sa regulativama. Povećanje prosečnih oglašenih kirija takođe odražava izazove s kojima se suočavaju zakupci, jer se od njih traži da plate više na tržištu koje je i dalje veoma konkurentno, uprkos nekim poboljšanjima u ponudi. Kako se približavamo jesenjem budžetu, mnogi vlasnici stanova procenjuju svoju budućnost na tržištu, a neki bi mogli odlučiti da izađu sa tržišta zbog pritisaka s kojima se suočavaju – rekao je on.

Kako se kirije u Londonu upoređuju sa evropskim konkurentima?

Nemačka kompanija za analitiku podataka Statista ispitala je troškove zakupa u 23 vodeća evropska grada u prvom kvartalu godine kako bi utvrdila koja su najskuplja mesta za iznajmljivanje.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

Gradovi poput Milana, Pariza, Amsterdama, Berlina, Lisabona, Helsinkija, Atine i Rima (ali ne i London) analizirani su kako bi se utvrdilo koliko košta iznajmljivanje jednosobnog, nameštenog stana.

Nakon proračuna podataka, istraživači Statista identifikovali su Amsterdam kao najskuplju lokaciju za iznajmljivanje jednosobnog stana.

Sa kirijama koje prelaze 2.275 evra mesečno, holandski grad, iako skuplji od svojih kontinentalnih suseda, bio je skoro 1.000 evra mesečno jeftiniji od iznajmljivanja stana u Londonu.

Gradovi visoke kulture i romantike među najskupljim

Posle Amsterdama, Rim i Pariz su bili najskuplja mesta za iznajmljivanje među analiziranim nacijama. Zakupci bi morali da izdvoje 2.000 evra mesečno za život u Večnom Gradu, dok bi oni koji žele da prate korake „Emili u Parizu“ morali da pronađu 1.862 evra kako bi se družili sa pariskim modnim ikonama.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

Holandski gradovi Roterdam, Utreht i Hag su se takođe našli u prvih 10 najskupljih mesta za iznajmljivanje. Roterdam, sa cenama od 1.795 evra mesečno, zauzeo je četvrto mesto na listi, dok ga je Hag pratio na petoj poziciji sa mesečnim kirijama od 1.790 evra.

Utreht je zauzeo šesto mesto, odmah iza Minhena, čija je cena zakupa od 1.770 evra nadmašila cenu holandskog rivala sa 1.746 evra mesečno.

Istorijski italijanski gradovi Bolonja i Firenca našli su se pri vrhu liste na 11. i 12. poziciji, sa kirijama od 1.600 evra mesečno, isto kao i Prag.

Evropske prestonice, Madrid i Berlin, bile su znatno jeftinije od Londona i Amsterdama, sa prosečnim kirijama u španskoj prestonici od 1.494 evra i 1.500 evra u glavnom gradu Nemačke.

Foto: pixabay.com ilustracija

Najpovoljniji gradovi naplaćuju oko 1.000 evra

Budimpešta, Atina i Torino bili su najpristupačnija mesta za iznajmljivanje među 23 grada koja su ispitana. Budimpešta je odnela titulu grada sa najjeftinijim kirijama, sa mesečnim cenama koje su se malo spustile ispod granice od 1.000 evra.

Zakupci u Mađarskoj morali bi da izdvoje 950 evra mesečno za život u prestonici ove zemlje.

Atina, grčka prestonica na obali Mediterana, naplaćuje zakupcima 1.000 evra da uživaju u njenim mnogobrojnim čarima, dok italijanski grad Torino nije daleko iza sa prosečnom kirijom od 1.100 evra.

Izvor:
Biz Portal
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) ANA I BASTIJAN PRONAŠLI SVOJ SAVRŠENI DOM Napustili užurbane gradove ZA IDILU u srcu planina! POGLEDAJTE njihov luksuzni dom

VILA IZ BAJKE SA TENISKIM TERENOM

ана ивановић

(FOTO) ANA I BASTIJAN PRONAŠLI SVOJ SAVRŠENI DOM Napustili užurbane gradove ZA IDILU u srcu planina! POGLEDAJTE njihov luksuzni dom

12.10.2024. 08:48 08:57
DOMAĆIM PUTNICIMA BIĆE OLAKŠANO PUTOVANJE Od 1. novembra na aerodromu "Nikola Tesla" 16 automatskih čitača pasoša

DOMAĆIM PUTNICIMA BIĆE OLAKŠANO PUTOVANJE Od 1. novembra na aerodromu "Nikola Tesla" 16 automatskih čitača pasoša

11.10.2024. 10:28 10:33
EU NIJE GARANCIJA DOBROG ŽIVOTA Skoro 13 odsto građana Slovenije ugroženo siromaštvom

EU NIJE GARANCIJA DOBROG ŽIVOTA Skoro 13 odsto građana Slovenije ugroženo siromaštvom

17.10.2024. 11:59 12:01