Zasladite se kao Grci
(VIDEO) TRADICIONALNA GRČKA POSLASTICA Pogledajte sjajan RECEPT ZA SOČAN SLATKIŠ OD MLEKA „Voleće“ i vaš novčanik, većinu sastojaka verovatno već imate u kući
Ako ste ljubitelj kremastih deserta i tražite recept koji će vas oduševiti svojim jednostavnim, ali bogatim ukusom, grčka pita od mleka, poznata kao galatopita, je upravo ono što vam treba.
Ova tradicionalna grčka poslastica je pravi izbor za sve koji vole lagane i slatke specijalitete. Sa svojom glatkom, bogatom kremom i blago hrskavim vrhom, galatopita nudi savršen balans između slatkoće i teksture.
Kada pomislimo na grčke delikatese, često nam na pamet padnu baklava i bugaca, ali galatopita je pravi dragulj koji zaslužuje više pažnje.
Ova poslastica je omiljena u Grčkoj i često se priprema za specijalne prilike i porodična okupljanja.
Jednostavna za pripremu, ali izuzetno ukusna, galatopita koristi osnovne sastojke koje verovatno već imate u svojoj kuhinji- mleko, šećer, griz, jaja i puter.
Ključ njenog uspeha leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora.
Ova pita se najčešće služi hladna, uz dodatak meda i cimeta, što je čini još savršenijom i privlačnijom za sve sladokusce.
Sastojci:
1.2 litre punomasnog mleka
250 g šećera
1 kašika vanile
150 g griza, plus malo za podmazivanje
3 jajeta
Malo rendane limunove kore
100 g putera, plus malo za podmazivanje
Za serviranje:
Med
Cimet
Priprema:
1. Uključite rernu na 180 stepeni. U šerpi, pomešajte mleko i šećer i mešajte često na srednje jakoj vatri. Ostavite da se zagreva 5 minuta.
2. U posudi, umutite jaja, griz i limunovu koru. Polako sipajte vruće mleko u ovu smesu, neprekidno mešajući.
3. Sipajte smesu nazad u šerpu i dodajte vanilu i puter. Neprekidno mešajući na srednje jakoj vatri, kuvajte krem dok ne postane gust, kao bešamel. Skinite sa vatre.
4. U prethodno podmazanom plehu, pospite malo griza i zatim sipajte smesu. Pecite 45 minuta dok ne dobije zlatno smeđu boju na vrhu.
5. Ostavite da se potpuno ohladi, preporučljivo oko tri sata, pre nego što servirate.
6. Poslužite uz malo meda i cimeta za dodatni ukus. Čuvajte u frižideru do 4 dana.