Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dnevnik saznaje! USKORO KREĆE OBNOVA

EVO KAKO ĆE IZGLEDATI TRENING CENTAR VAZDUHOPLOVNE AKADEMIJE U VRŠCU U Vojvodini će se obučavati najbolji piloti u sjajnim uslovima ŽELEĆE IH SVAKA AVIOKOMPANIJA

12.09.2024. 08:34 09:00
Piše:
Академија Вршац
Izvor: projektantska kuća DBA

Obnavljanje slavne Vršačke pilotske škole, danas Trening centra „Vršac”, koja je deo Vazduhoplovne akademije uskoro će početi pošto je idejno rešenje uradila novosadska projektantska kuća „DBA”, a na osnovu kog je i izradila projektnu tehničku dokumentaciju i pribavila potrebne dozvole.

Inače, ovaj projekat je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio u okviru plana „Skok u budućnost - Srbija Ekspo 2027”. 

- Smešten na Aerodromu „Vršac”, kompleks će se sastojati od rekonstruisanih i novih objekata, a obuhvataće upravnu zgradu, smeštajni objekat pilota, dva paviljona za smeštaj kadeta Akademije, restoranski objekat sa kuhinjom, sportsku dvoranu i zatvoreni bazen. Osim toga, biće uređen ceo kompleks, što podrazumeva parterno uređenje, otvorene sportske terene kao i savremeni energetski blok.

Objekat će biti sertifikovan prema EASA propisima i omogućiće međunarodno priznatu letačku obuku koja će kasnije biti osnov za spcijalizaciju u civilnoj i vojnoj avijaciji - pojasnili su iz firme DBA, koja je inače u Novom Sadu, između ostalog, bila angažovana na rekonstrukciji Pozorišnog trga i revitalizaciji Almaškog kraja koja je u toku. Oni su ocenili da „ovaj sjajni kompleks nastavlja tradicije školovanja srpske letačke elite koja ove godine proslavlja impresivnih sto godina postojanja”. 

Академија Вршац
Izvor: projektantska kuća DBA

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović je nedavno izjavila da će, zahvaljujući Vladi Srbije i Kancelariji za dualno obrazovanje, u rekonstrukciju i proširenje kapaciteta vršačkog aerodroma biti uloženo 49 miliona evra, što je obezbeđeno iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, čime će vršačka akademija ponovo postati regionalni lider u obrazovanju vazduhoplovnog osoblja, a Grad Vršac kao i nekada, prepoznatljiv centar za buduće pilote najvećih svetskih aviokompanija.

Академија Вршац
Izvor: projektantska kuća DBA

Hoteli, restorani, bazeni, heliodrom...

Kako je ranije najavljeno pretvaranja Vazduhoplovne akademije u Vršcu u trening centar za dualno obrazovanje, podrazumevaće rekonstrukciju hotela, restorana, otvorenih terena i sportske sale, biće dograđene nove učionice i smeštajni kapaciteti, a biće izgrađen spa centar i zatvoreni bazen, helidrom, proširena postojeća pista i rekonstruisan kontrolni toranj i hangar. U planu je i nabavka helikoptera i aviona.

Projekat rekonstrukcije planiran je kroz tri faze. Prva će obuhvatati rekonstrukciju, opremanje i adaptaciju hotela za smeštaj studenata, restorana za ishranu studenata i zaposlenih, kao i energetskog bloka za grejanje i hlađenje kompleksa Trening centra Vazduhoplovne akademije. Druga faza će obuhvatati rekonstrukciju, opremanje i adaptaciju objekata za smeštaj studenata (paviljoni 1 i 2), upravne zgrade, sportske sale, zatim izgradnju nove sale sa bazenom opremljenom najsavremenijim trenažerima za obuku kabinskog osoblja, portirnice sa ulaznom kapijom i parterno uređenje uz rekonstrukciju saobraćajnica i mobilijara, strujne, komunalne i komunikacione mreže. Treća faza se odnosi na rekonstrukciju i opremanje aerodroma, što podrazumeva proširenje postojeće poletno sletne staze, dužine 1.500 metara i širine 30 metara, izgradnju pratećih rulnih staza i izmeštanje putne saobraćajnice koja vodi do aerodroma, izgradnju helidroma, proširenje platforme za parkiranje i opslugu vazduhoplova i izgradnju zaštitne ograde oko celog aerodroma

Академија Вршац
Izvor: projektantska kuća DBA

Aerodrom Vršac se trenutno koristi za obuku pilota, letenje vazduhoplova poljoprivredne avijacije, kao i obavljanje avio-taksi prevoza u javnom saobraćaju. Škola je do danas obrazovala više od 3.000 pilota koji danas lete za avio-kompanije širom sveta. Nastavno osoblje Trening centra ima sve domaće i međunarodne sertifikate za obuku, a škole izdaju diplome priznate svuda u svetu.

S. Kovač

Foto: projektantska kuća DBA

POGLEDAJTE JOŠ I:

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar
IZNENADIĆETE SE ako avio kartu rezervišete OVOG DANA Pilot otkriva kako da do željene destinacije LETITE po NAJJEFTINIJOJ CENI

IZNENADIĆETE SE ako avio kartu rezervišete OVOG DANA Pilot otkriva kako da do željene destinacije LETITE po NAJJEFTINIJOJ CENI

09.07.2024. 20:30 20:33
PREDSTAVLJENA DOMAĆA BESPILOTNA LETELICA PROIZVEDENA U FABRIKAMA ODBRAMBENE INDUSTRIJE SRBIJE „Komarac” bode ubojito

PREDSTAVLJENA DOMAĆA BESPILOTNA LETELICA PROIZVEDENA U FABRIKAMA ODBRAMBENE INDUSTRIJE SRBIJE „Komarac” bode ubojito

14.07.2024. 11:00 11:39
GRAD VRŠAC PODIŽE BEZBEDAN I ATRAKTIVAN VIDIKOVAC: Novi pogled s Guduričkog vrha

GRAD VRŠAC PODIŽE BEZBEDAN I ATRAKTIVAN VIDIKOVAC: Novi pogled s Guduričkog vrha

10.05.2024. 13:26 13:36