overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дневник сазнаје! УСКОРО КРЕЋЕ ОБНОВА

ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ТРЕНИНГ ЦЕНТАР ВАЗДУХОПЛОВНЕ АКАДЕМИЈЕ У ВРШЦУ У Војводини ће се обучавати најбољи пилоти у сјајним условима ЖЕЛЕЋЕ ИХ СВАКА АВИОКОМПАНИЈА

12.09.2024. 08:34 09:00
Пише:
Академија Вршац
Извор: пројектантска кућа ДБА

Обнављање славне Вршачке пилотске школе, данас Тренинг центра „Вршац”, која је део Ваздухопловне академије ускоро ће почети пошто је идејно решење урадила новосадска пројектантска кућа „ДБА”, а на основу ког је и израдила пројектну техничку документацију и прибавила потребне дозволе.

Иначе, овај пројекат је председник Србије Александар Вучић представио у оквиру плана „Скок у будућност - Србија Експо 2027”. 

- Смештен на Аеродрому „Вршац”, комплекс ће се састојати од реконструисаних и нових објеката, а обухватаће управну зграду, смештајни објекат пилота, два павиљона за смештај кадета Академије, ресторански објекат са кухињом, спортску дворану и затворени базен. Осим тога, биће уређен цео комплекс, што подразумева партерно уређење, отворене спортске терене као и савремени енергетски блок.

Објекат ће бити сертификован према ЕАСА прописима и омогућиће међународно признату летачку обуку која ће касније бити основ за спцијализацију у цивилној и војној авијацији - појаснили су из фирме ДБА, која је иначе у Новом Саду, између осталог, била ангажована на реконструкцији Позоришног трга и ревитализацији Алмашког краја која је у току. Они су оценили да „овај сјајни комплекс наставља традиције школовања српске летачке елите која ове године прославља импресивних сто година постојања”. 

Академија Вршац
Извор: пројектантска кућа ДБА

Градоначелница Вршца Драгана Митровић је недавно изјавила да ће, захваљујући Влади Србије и Канцеларији за дуално образовање, у реконструкцију и проширење капацитета вршачког аеродрома бити уложено 49 милиона евра, што је обезбеђено из кредита Развојне банке Савета Европе, чиме ће вршачка академија поново постати регионални лидер у образовању ваздухопловног особља, а Град Вршац као и некада, препознатљив центар за будуће пилоте највећих светских авиокомпанија.

Академија Вршац
Извор: пројектантска кућа ДБА

Хотели, ресторани, базени, хелиодром...

Како је раније најављено претварања Ваздухопловне академије у Вршцу у тренинг центар за дуално образовање, подразумеваће реконструкцију хотела, ресторана, отворених терена и спортске сале, биће дограђене нове учионице и смештајни капацитети, а биће изграђен спа центар и затворени базен, хелидром, проширена постојећа писта и реконструисан контролни торањ и хангар. У плану је и набавка хеликоптера и авиона.

Пројекат реконструкције планиран је кроз три фазе. Прва ће обухватати реконструкцију, опремање и адаптацију хотела за смештај студената, ресторана за исхрану студената и запослених, као и енергетског блока за грејање и хлађење комплекса Тренинг центра Ваздухопловне академије. Друга фаза ће обухватати реконструкцију, опремање и адаптацију објеката за смештај студената (павиљони 1 и 2), управне зграде, спортске сале, затим изградњу нове сале са базеном опремљеном најсавременијим тренажерима за обуку кабинског особља, портирнице са улазном капијом и партерно уређење уз реконструкцију саобраћајница и мобилијара, струјне, комуналне и комуникационе мреже. Трећа фаза се односи на реконструкцију и опремање аеродрома, што подразумева проширење постојеће полетно слетне стазе, дужине 1.500 метара и ширине 30 метара, изградњу пратећих рулних стаза и измештање путне саобраћајнице која води до аеродрома, изградњу хелидрома, проширење платформе за паркирање и опслугу ваздухоплова и изградњу заштитне ограде око целог аеродрома

Академија Вршац
Извор: пројектантска кућа ДБА

Аеродром Вршац се тренутно користи за обуку пилота, летење ваздухоплова пољопривредне авијације, као и обављање авио-такси превоза у јавном саобраћају. Школа је до данас образовала више од 3.000 пилота који данас лете за авио-компаније широм света. Наставно особље Тренинг центра има све домаће и међународне сертификате за обуку, а школе издају дипломе признате свуда у свету.

С. Ковач

Фото: пројектантска кућа ДБА

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ И:

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ ако авио карту резервишете ОВОГ ДАНА Пилот открива како да до жељене дестинације ЛЕТИТЕ по НАЈЈЕФТИНИЈОЈ ЦЕНИ

ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ ако авио карту резервишете ОВОГ ДАНА Пилот открива како да до жељене дестинације ЛЕТИТЕ по НАЈЈЕФТИНИЈОЈ ЦЕНИ

09.07.2024. 20:30 20:33
ПРЕДСТАВЉЕНА ДОМАЋА БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА ПРОИЗВЕДЕНА У ФАБРИКАМА ОДБРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ „Комарац” боде убојито

ПРЕДСТАВЉЕНА ДОМАЋА БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА ПРОИЗВЕДЕНА У ФАБРИКАМА ОДБРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ „Комарац” боде убојито

14.07.2024. 11:00 11:39
ГРАД ВРШАЦ ПОДИЖЕ БЕЗБЕДАН И АТРАКТИВАН ВИДИКОВАЦ: Нови поглед с Гудуричког врха

ГРАД ВРШАЦ ПОДИЖЕ БЕЗБЕДАН И АТРАКТИВАН ВИДИКОВАЦ: Нови поглед с Гудуричког врха

10.05.2024. 13:26 13:36