INOVATIVNE, a zdrave GRICKALICE: Sačuvajte SEMENKE IZ DINJE i napravite super grickalice, evo kako
Dinje su, uz lubenice, omiljeno letnje voće i pravo osveženje za vrućine.
Dinja pripada porodici tikvica, pa je sredina ploda puna koštica, a mnogi ne znaju da se ove koštice mogu pripremiti na razne načine i postati odlična užina.
Bogate su proteinima, vlaknima, zdravim mastima i mineralima kao što su magnezijum, gvožđe i cink, a kao i druge semenke, dobre su za varenje i mogu se koristiti u raznim jelima, na primer dodajte ih jutarnjim pahuljicama sa jogurtom, smutijima, supama ili salatama - daće hrskavost.
Ako pogledate semenke dinje, one zapravo podsećaju na semenke bundeve (koštice), ali za razliku od semenki bundeve, ove semenke imaju mnogo tanju ljusku koja sadrži jezgro. Kako je ljuska semena dinje mnogo tanja, ove semenke se mogu jesti cele, a tekstura je najbolja kada su pečene.
Kako se peku
Dinju prepolovite i kašikom izdubite deo sa košticama. Stisnite ih rukom da biste se oslobodili mesa oko njih, a zatim uzmite cediljku i dobro ih isperite pod vodom da bi semenke bile potpuno čiste.
Možete i da uklonite ljusku sa semenki, pa će vam ostati samo jezgra, koja su mekša od ljuske i veoma ukusna.
Zatim ih poređajte na papir za pečenje, posolite, a po želji možete dodati i začine, poput kajenskog bibera ili mlevene paprike, nauljiti maslinovim uljem i peći na 170°C dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Neke semenke će pucati kao kokice, pa ih umotajte u aluminijumsku foliju.
@watchmasalamama Hard work but good work #cantaloupeseeds #melonseeds #summerfun #seedfood ♬ original sound - Masala Mama
Dnevnik/ Krstarica.rs