ИНОВАТИВНЕ, а здраве ГРИЦКАЛИЦЕ: Сачувајте СЕМЕНКЕ ИЗ ДИЊЕ и направите супер грицкалице, ево како
Диње су, уз лубенице, омиљено летње воће и право освежење за врућине.
Диња припада породици тиквица, па је средина плода пуна коштица, а многи не знају да се ове коштице могу припремити на разне начине и постати одлична ужина.
Богате су протеинима, влакнима, здравим мастима и минералима као што су магнезијум, гвожђе и цинк, а као и друге семенке, добре су за варење и могу се користити у разним јелима, на пример додајте их јутарњим пахуљицама са јогуртом, смутијима, супама или салатама - даће хрскавост.
Ако погледате семенке диње, оне заправо подсећају на семенке бундеве (коштице), али за разлику од семенки бундеве, ове семенке имају много тању љуску која садржи језгро. Како је љуска семена диње много тања, ове семенке се могу јести целе, а текстура је најбоља када су печене.
Како се пеку
Дињу преполовите и кашиком издубите део са коштицама. Стисните их руком да бисте се ослободили меса око њих, а затим узмите цедиљку и добро их исперите под водом да би семенке биле потпуно чисте.
Можете и да уклоните љуску са семенки, па ће вам остати само језгра, која су мекша од љуске и веома укусна.
Затим их поређајте на папир за печење, посолите, а по жељи можете додати и зачине, попут кајенског бибера или млевене паприке, науљити маслиновим уљем и пећи на 170°Ц док не добију златножуту боју.
Неке семенке ће пуцати као кокице, па их умотајте у алуминијумску фолију.
@watchmasalamama Хард work бут good work #cantaloupeseeds #melonseeds #summerfun #seedfood ♬ оригинал соунд - Масала Мама
Дневник/ Krstarica.rs