LEKARI KAŽU Ovaj potez LEPI SALO NA STOMAK POVEĆAVA RIZIK OD DIJABETESA Rešenje je VRLO JEDNOSTAVNO
Svi znamo koliko je stresno započinjati dan strkom i spremanjem.
Mnogi zato odluče da preskoče doručak. Ipak, endokrinolozi kažu da je zaboravljanje najvažnijeg obroka u toku dana, ozbiljna greška.
Jedan od glavnih problema povezanih s preskakanjem doručka je povećan rizik od dijabetesa tipa 2. Kada preskočimo doručak, naš organizam može postati manje osetljiv na insulin, što otežava regulaciju nivoa šećera u krvi. Na duže staze, ovo može dovesti do razvoja dijabetesa.
Kako kažu stručnjaci, preskakanje doručka može dovesti do nagomilavanja masnog tkiva oko stomaka, što je posebno opasno za decu i tinejdžere. Dijabetolog i endokrinolog dr Luiza Napiorkovska objašnjava da nedostatak doručka povećava koncentraciju insulina i pogoršava insulinsku rezistenciju, što može izazvati abdominalnu gojaznost.
Osim toga, visoke koncentracije insulina mogu negativno uticati na koncentraciju i pažnju.
Takođe, ljudi koji preskaču doručak često imaju tendenciju da se prejedaju kasnije tokom dana. Ovo se dešava zbog nagomilavanja gladi, što rezultira unosom većeg broja kalorija nego što je potrebno. Prejedanje može dovesti do povećanja telesne mase i drugih metaboličkih problema.
Kortizol, hormon stresa, može takođe biti pod uticajem preskakanja doručka. Kada preskočimo doručak, nivo kortizola u krvi može ostati povišen duže nego što bi trebalo, što negativno utiče na našu energiju, raspoloženje i ukupno zdravlje.
Nagli pad šećera u krvi je još jedan problem. Bez doručka, nivo šećera u krvi može brzo pasti, uzrokujući osećaj slabosti, vrtoglavice i umora. Redovan unos doručka pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je ključno za normalno funkcionisanje organizma.
Insulinska rezistencija se može javiti zbog gojaznosti, starenja i nedostatka fizičke aktivnosti, a ponekad su uzroci i Kušingov sindrom ili hemohromatoza. Preskakanje doručka nije dobro ni za odrasle, jer može povećati rizik od gojaznosti i srčanih bolesti.
Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Diabetes Care pokazuje da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji preskoče doručak imaju veći rizik od skokova nivoa glukoze tokom dana, što može biti veoma opasno za zdravlje. Prof. Danijela Jakubovic sa Univerziteta u Tel Avivu napominje da preskakanje doručka kod dijabetičara pogoršava funkciju beta ćelija i povećava nivo glukoze u krvi.