(FOTO) POVRTAR PERICA JOVIĆ USRED LETA IMA PUNE RUKE POSLA U Bačkom Gradištu dobar rod crnog luka uprkos nepovoljnom vremenu; Izvade 60 tona sa hektara
Povrtari koji su jesenas posejali ozimi crni luk krenuli su da ga vade.
Zadovoljni su kvalitetom i prinosima uprkos tome što klima nije bila baš naklonjena povrću.
- Smena toplog i hladnog vremena luku nije godila, ali uz primenu agortehnike koje se profesionalni povrtari strogo pridržavaju stigao je dobar rod - kazao je za „Dnevnik” dugogodišnji proizvođač crnog luka Perica Jović iz Bačkog Gradišta.
Ozimi luk sejao je u kasnijim rokovima setve krajem septembra, što je bila, kaže, dobra procena, jer je povrtarima koji su ga sejali ranije zbog tople jeseni otišao u seme.
Jović ističe da prvi put posle dugi niz godina proizvodnje luka ima sigurnog kupca pa s te strane ne treba da vodi brigu kome će luk prodati jer ozimi luk ne može dugo da stoji.
Doduše, još nije krenuo u isporuku povrća, ali naglašava da je ispoštovao sve zahteve velikog kupca u pogledu kvaliteta i agrotehnike.
- Ove godine prvi put znam kome ću luk prodati, ali me brine cena, koja vrtoglavo pada. Ne zbog toga što na tržištu ima puno posejanog ozimog luka i što se još nije rasprodao uvozni, već zbog nakupaca. Kilogram luka naveliko košta18 i 20 dinara - naveo je Jović.
U velikim marketima kilogram luka kreće se od 50 do 80 dinara, a na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu prodaje se za 70 i 80 dinara.
Ovaj povrtar luk radi uglavnom mašinski, ali mu trebaju i sezonski radnici za okopavanje i njih teško nalazi u selu. - Uglavnom dolaze sa strane za dnevnicu od 3.000 dinara.
Jović ujedno skreće pažnju na to da je luk zahtevan, seje se na prvoj klasi oranica, a u proizvodnji se mora biti precizan i pedantan. - Nije ga uopšte lako proizvesti, premda se po hektaru po knjigama može dobiti i stotinu tona. Ali, toliko luka malo ko od nas profesionalnih povrtara dobija, uglavnom do 90 tona najviše se može dobiti, a na mojim njivama do 60 tona - naveo je Jović.
Jović ima i luka kojeg je sejao u martu, a čiji rod će skidati za oko mesec dana zbog brze vegetacije usled velikih vrućina. I taj prolećni luk će moći čuvati tokom zime, iščekujući dobru ceni. Ima posejane i paprike, ali seje i kukuruz i soju...
- Sve radim uglavnom sam jer mi nasledinci ne vide perspektivu u poljoprivredi. Puno truda i neizvesnosti je u poljoprivredi zbog klimatskih promena pa je rizik veliki. Gotovo da se ne isplati raditi ako se sagledaju ćudi klime i koliko treba uložiti napora - naglasio je on.
Jović ima i luka kojeg je sejao u martu, a čiji rod će skidati za oko mesec dana zbog brze vegetacije usled velikih vrućina. I taj prolećni luk će moći čuvati tokom zime, iščekujući dobru ceni. Ima posejane i paprike, ali seje i kukuruz i soju...
- Sve radim uglavnom sam jer mi nasledinci ne vide perspektivu u poljoprivredi. Puno truda i neizvesnosti je u poljoprivredi zbog klimatskih promena pa je rizik veliki. Gotovo da se ne isplati raditi ako se sagledaju ćudi klime i koliko treba uložiti napora - naglasio je on.
Z. Delić
Foto : S. Šušnjević