Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) POVRTAR PERICA JOVIĆ USRED LETA IMA PUNE RUKE POSLA U Bačkom Gradištu dobar rod crnog luka uprkos nepovoljnom vremenu; Izvade 60 tona sa hektara

15.07.2024. 11:59 12:51
Piše:
Foto: Slobodan Šušnjević

Povrtari koji su jesenas posejali ozimi crni luk krenuli su da ga vade. 

Zadovoljni su kvalitetom i prinosima uprkos tome što klima nije bila baš naklonjena povrću. 

- Smena toplog i hladnog vremena luku nije godila, ali uz primenu agortehnike koje se profesionalni povrtari strogo pridržavaju stigao je dobar rod - kazao je za „Dnevnik” dugogodišnji proizvođač crnog luka Perica Jović iz Bačkog Gradišta.

Ozimi luk sejao je u kasnijim rokovima setve krajem septembra, što je bila, kaže, dobra procena, jer je povrtarima koji su ga sejali ranije zbog tople jeseni otišao u seme.

18 i 20 dinara kilogram luka naveliko
 

Jović ističe da prvi put posle dugi niz godina proizvodnje luka ima sigurnog kupca pa s te strane ne treba da vodi brigu kome će luk prodati jer ozimi luk ne može dugo da stoji.

Ozimi luk sejan je u kasnijim rokovima setve krajem septembra, što je bila dobra procena jer je povrtarima koji su ga sejali ranije zbog tople jeseni otišao u seme (povrtar Perica Jović) 

Doduše, još nije krenuo u isporuku povrća, ali naglašava da je ispoštovao sve zahteve velikog kupca u pogledu kvaliteta i agrotehnike.

- Ove godine prvi put znam kome ću luk prodati, ali me brine cena, koja vrtoglavo pada. Ne zbog toga što na tržištu ima puno posejanog ozimog luka i što se još nije rasprodao uvozni, već zbog nakupaca. Kilogram luka naveliko košta18 i 20 dinara - naveo je Jović.

50-80 dinara kilogram luka u velikim marketima 

U velikim marketima kilogram luka kreće se od 50 do 80 dinara, a na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu prodaje se za 70 i 80 dinara.

Ovaj povrtar luk radi uglavnom mašinski, ali mu trebaju i sezonski radnici za okopavanje i njih teško nalazi u selu. - Uglavnom dolaze sa strane za dnevnicu od 3.000 dinara.

Jović ujedno skreće pažnju na to da je luk zahtevan, seje se na prvoj klasi oranica, a u proizvodnji se mora biti precizan i pedantan. - Nije ga uopšte lako proizvesti, premda se po hektaru po knjigama može dobiti i stotinu tona. Ali, toliko luka malo ko od nas profesionalnih povrtara dobija, uglavnom do 90 tona najviše se može dobiti, a na mojim njivama do 60 tona - naveo je Jović.  

Jović ima i luka kojeg je sejao u martu, a čiji rod će skidati za oko mesec dana zbog brze vegetacije usled velikih vrućina. I taj prolećni luk će moći čuvati tokom zime, iščekujući dobru ceni. Ima posejane i paprike, ali seje i kukuruz i soju...

- Sve radim uglavnom sam jer mi nasledinci ne vide perspektivu u poljoprivredi. Puno truda i neizvesnosti je u poljoprivredi zbog klimatskih promena pa je rizik veliki. Gotovo da se ne isplati raditi ako se sagledaju ćudi klime i koliko treba uložiti napora - naglasio je on.

Sve radi sam 

Jović ima i luka kojeg je sejao u martu, a čiji rod će skidati za oko mesec dana zbog brze vegetacije usled velikih vrućina. I taj prolećni luk će moći čuvati tokom zime, iščekujući dobru ceni. Ima posejane i paprike, ali seje i kukuruz i soju...

- Sve radim uglavnom sam jer mi nasledinci ne vide perspektivu u poljoprivredi. Puno truda i neizvesnosti je u poljoprivredi zbog klimatskih promena pa je rizik veliki. Gotovo da se ne isplati raditi ako se sagledaju ćudi klime i koliko treba uložiti napora - naglasio je on.

Z. Delić 

Foto : S. Šušnjević 

Piše:
Pošaljite komentar
KROMPIR I CRNI LUK NAJJEFTINIJI u Subotici, po JAJA bi valjalo „skoknuti“ do Valjeva, a PASULJ postaje pravi DELIKATES! Evo u kom gradu su cene na PIJACAMA i u marketima baš "paprene"

KROMPIR I CRNI LUK NAJJEFTINIJI u Subotici, po JAJA bi valjalo „skoknuti“ do Valjeva, a PASULJ postaje pravi DELIKATES! Evo u kom gradu su cene na PIJACAMA i u marketima baš "paprene"

07.02.2024. 22:49 22:57
Ko MOŽE DA JEDE CRNI LUK, a KO TREBA DA OGRANIČI NJEGOVU UPOTREBU u ishrani?

Ko MOŽE DA JEDE CRNI LUK, a KO TREBA DA OGRANIČI NJEGOVU UPOTREBU u ishrani?

17.12.2023. 17:22 17:43