Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ПОВРТАР ПЕРИЦА ЈОВИЋ УСРЕД ЛЕТА ИМА ПУНЕ РУКЕ ПОСЛА У Бачком Градишту добар род црног лука упркос неповољном времену; Изваде 60 тона са хектара

15.07.2024. 11:59 12:51
Пише:
Фото: Слободан Шушњевић

Повртари који су јесенас посејали озими црни лук кренули су да га ваде. 

Задовољни су квалитетом и приносима упркос томе што клима није била баш наклоњена поврћу. 

- Смена топлог и хладног времена луку није годила, али уз примену агортехнике које се професионални повртари строго придржавају стигао је добар род - казао је за „Дневник” дугогодишњи произвођач црног лука Перица Јовић из Бачког Градишта.

Озими лук сејао је у каснијим роковима сетве крајем септембра, што је била, каже, добра процена, јер је повртарима који су га сејали раније због топле јесени отишао у семе.

18 и 20 динара килограм лука навелико
 

Јовић истиче да први пут после дуги низ година производње лука има сигурног купца па с те стране не треба да води бригу коме ће лук продати јер озими лук не може дуго да стоји.

Озими лук сејан је у каснијим роковима сетве крајем септембра, што је била добра процена јер је повртарима који су га сејали раније због топле јесени отишао у семе (повртар Перица Јовић) 

Додуше, још није кренуо у испоруку поврћа, али наглашава да је испоштовао све захтеве великог купца у погледу квалитета и агротехнике.

- Ове године први пут знам коме ћу лук продати, али ме брине цена, која вртоглаво пада. Не због тога што на тржишту има пуно посејаног озимог лука и што се још није распродао увозни, већ због накупаца. Килограм лука навелико кошта18 и 20 динара - навео је Јовић.

50-80 динара килограм лука у великим маркетима 

У великим маркетима килограм лука креће се од 50 до 80 динара, а на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду продаје се за 70 и 80 динара.

Овај повртар лук ради углавном машински, али му требају и сезонски радници за окопавање и њих тешко налази у селу. - Углавном долазе са стране за дневницу од 3.000 динара.

Јовић уједно скреће пажњу на то да је лук захтеван, сеје се на првој класи ораница, а у производњи се мора бити прецизан и педантан. - Није га уопште лако произвести, премда се по хектару по књигама може добити и стотину тона. Али, толико лука мало ко од нас професионалних повртара добија, углавном до 90 тона највише се може добити, а на мојим њивама до 60 тона - навео је Јовић.  

Јовић има и лука којег је сејао у марту, а чији род ће скидати за око месец дана због брзе вегетације услед великих врућина. И тај пролећни лук ће моћи чувати током зиме, ишчекујући добру цени. Има посејане и паприке, али сеје и кукуруз и соју...

- Све радим углавном сам јер ми наслединци не виде перспективу у пољопривреди. Пуно труда и неизвесности је у пољопривреди због климатских промена па је ризик велики. Готово да се не исплати радити ако се сагледају ћуди климе и колико треба уложити напора - нагласио је он.

Све ради сам 

Јовић има и лука којег је сејао у марту, а чији род ће скидати за око месец дана због брзе вегетације услед великих врућина. И тај пролећни лук ће моћи чувати током зиме, ишчекујући добру цени. Има посејане и паприке, али сеје и кукуруз и соју...

- Све радим углавном сам јер ми наслединци не виде перспективу у пољопривреди. Пуно труда и неизвесности је у пољопривреди због климатских промена па је ризик велики. Готово да се не исплати радити ако се сагледају ћуди климе и колико треба уложити напора - нагласио је он.

З. Делић 

Фото : С. Шушњевић 

Пише:
Пошаљите коментар
КРОМПИР И ЦРНИ ЛУК НАЈЈЕФТИНИЈИ у Суботици, по ЈАЈА би ваљало „скокнути“ до Ваљева, а ПАСУЉ постаје прави ДЕЛИКАТЕС! Ево у ком граду су цене на ПИЈАЦАМА и у маркетима баш "папрене"

КРОМПИР И ЦРНИ ЛУК НАЈЈЕФТИНИЈИ у Суботици, по ЈАЈА би ваљало „скокнути“ до Ваљева, а ПАСУЉ постаје прави ДЕЛИКАТЕС! Ево у ком граду су цене на ПИЈАЦАМА и у маркетима баш "папрене"

07.02.2024. 22:49 22:57
Kо МОЖЕ ДА ЈЕДЕ ЦРНИ ЛУК, а КО TREBA ДА ОГРАНИЧИ ЊЕГОВУ УПОТРЕБУ у исхрани?

Kо МОЖЕ ДА ЈЕДЕ ЦРНИ ЛУК, а КО TREBA ДА ОГРАНИЧИ ЊЕГОВУ УПОТРЕБУ у исхрани?

17.12.2023. 17:22 17:43