Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BEZBEDNO JE KUPANJE NA DUNAVSKIM PLAŽAMA Kvalitet vode u velikoj reci se redovno kontroliše

10.07.2024. 09:04 09:45
Piše:
Izvor: Dnevnik

Redovno se kontroliše kvalitet vode na popularnim kupalištima na Dunavu u Novom Sadu i okolnim mestima i zadovoljavaju propisan kvalitet za drugu i treću klasu za kupanje i rekreaciju.

Kvalitet vode na kupalištima kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine, a lekar specijalista higijene i šef Odseka za humanu ekologiju primarijus dr Emil Živadinović kaže da se kontrolišu plaže Štrand u Novom Sadu, Oficirac u Petrovaradinu, plaža u Futogu i Begečka jama.

- U toku kupališne sezone Institut za javno zdravlje Vojvodine vrši ispitivanje ekološkog i hemijskog statusa površinske vode reke Dunav namenjene kupanju i rekreaciji, a na osnovu ugovora sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine grada Novog Sada. Svakog dana se u sezoni jun-septembar uzorkuje i analizira voda javnog kupališta Štrand, a jednom nedeljno se analizira površinska voda javnih kupališta Oficirac, Futog i Begečka jama. Analiziraju se i prate propisani fizičko-hemijski i mikrobiološki pokazatelji u skladu sa nacionalnim normativima – kaže dr Živadinović.

Prema njegovim rečima, velika posećenost reke Dunav u letnjem periodu uslovljava stalan nadzor nad ekološkim i hemijskim statusom površinske vode radi zaštite zdravlja ljudi. Praćenje ekološkog i hemijskog statusa površinske vode predstavlja značajan element upravljanja kvalitetom voda, posebno u vreme naglašenih poseta u letnjem periodu, sa osnovnim ciljem zaštite zdravlja ljudi, prvenstveno osetljive populacije (deca, trudnice, stara i obolela lica).

Smisao ispitivanja kvaliteta površinskih voda ogleda se u stalnom praćenju ekološkog i hemijskog statusa, posebno radi utvrđivanja opasnosti u vodi, proceni rizika po zdravlje ljudi i okolinu i upravljanju utvrđenim rizicima u cilju prevencije bolesti.

- Svi analizirani uzorci površinske vode reke Dunav sa navedenih javnih kupališta u ovoj sezoni (počevši od 3. juna) su zadovoljavali propisan kvalitet za drugu i treću klasu površinske vode, što znači da je dozvoljeno korišćenje vode za kupanje i rekreaciju. Sa druge strane, u površinskoj vodi reke Dunav namenjenoj kupanju i rekreaciji građana evidentno je prisustvo mikroorganizama pokazatelja fekalnog zagađenja, a najčešće se izdvaja, ali u propisanom broju, mikroorganizam Ešerihija koli, pokazatelj svežeg fekalnog zagađenja. Zbog navedenog, kupačima, rekreativcima i sportistima se preporučuje što kraći boravak u vodi, izbegavanje gutanja, umivanja i pijenja površinske vode, kao i obavezno tuširanje zdravstveno ispravnom vodom nakon kupanja i rekreiranja u Dunavu – upozorava dr Živadinović.

Preporuke lekara

Stanovništvu koje koristi površinsku vodu za kupanje i rekreaciju na teritoriji Grada Novog Sada, na individualnom nivou se preporučuje podizanje nivoa zdravstvene, lične i opšte kulture ponašanja na javnim površinama i javnim kupalištima; izbegavanje kontakta sa zagađenim površinama, životinjama i vidljivim otpadnim materijama i informisanje o statusu površinskih voda namenjenih kupanju i rekreaciji (mediji, veb stranice, oglasne table na javnim kupalištima) – istakao je primarijum Živadinović.

LJ. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
NA LEVOJ OBALI DUNAVA U BLIZINI KOVINA Krijumčari zatečeni u pretakanju nafte PROPAO IM PLAN

NA LEVOJ OBALI DUNAVA U BLIZINI KOVINA Krijumčari zatečeni u pretakanju nafte PROPAO IM PLAN

08.07.2024. 09:57 10:05
TREĆI „NOVOSADSKI OFF ROAD” OD DUNAVA PREKO FRUŠKE GORE Evo kako aktivan boravak u prirodi otkriva ekološki potencijal grada

TREĆI „NOVOSADSKI OFF ROAD” OD DUNAVA PREKO FRUŠKE GORE Evo kako aktivan boravak u prirodi otkriva ekološki potencijal grada

07.07.2024. 12:22 12:26