SEDAM RAZLOGA zbog kojih PARADAJZ TREBA JESTI UZ SVAKI OBROK
Može se jesti sirovo, sušeno i kuvano, pripremano na bezbroj načina, savršeno se slaže sa mesom, ribom i drugim povrćem.
Saznajte sve prednosti ove ukusne crvene hrane:
Pun je vitamina Ce
Ovaj ključni vitamin jača imunitet. Sadrži i značajne količine vitamina Be. Bogat je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno gvožđem.
Sadrži likopen
Veoma važan fitonutrijent usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Reguliše varenje i sprečava negativne efekte bakterija.
Stimuliše stvaranje karnitina
Ova supstanca slična aminokiselini razgrađuje i sagoreva masti i pretvara ih u energiju.
Smanjuje holesterol
Studije su pokazale da konzumiranje paradajza ili proizvoda od paradajza smanjuje nivo holesterola i triglicerida.
Pun je hranljivih materija
Paradajz je takođe prepun drugih hranljivih sastojaka kao što su beta karoten i lutein i zeaksantin koji se često nazivaju „vitamini za oči“.
Preradom ne gubi svoju nutritivnu vrednost
Paradajz je jedna od retkih namirnica koja preradom (sušenjem, kuvanjem i pirenjem i sl.) ne gubi svoju nutritivnu vrednost.
Može se pripremati na mnogo načina
Plodovi paradajza su savršeni za pripremu salata, sosova ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u rerni, pržiti, kuvati, puniti i dinstati, a njihov slatko-kiseli ukus je nezamenljiv.
Krstarica.rs/ Dnevnik