SLATKO OD BRESKVI BEZ ŠEĆERA: Zdrava zimnica koja će vas očarati
Slatko od breskvi je tradicionalni recept koji se generacijama prenosi s kolena na koleno, donoseći radost i sladak ukus leta u mnoge domove.
Ove godine, breskve su poranile, što je dodatno obradovalo sve domaćice koje jedva čekaju da naprave ovu ukusnu poslasticu. U skladu sa savremenim trendovima zdravije ishrane, predstavljamo vam verziju ovog omiljenog recepta bez dodatog šećera.
Slatko od breskvi je prava poslastica koja se generacijama priprema u mnogim domovima. Ove godine, breskve su poranile, a domaćice jedva čekaju da iskoriste ovu savršenu priliku da naprave slatko koje će obradovati sve članove porodice.
Za one koji žele zdraviju verziju ovog slatkog delikatesa, predstavljamo vam recept bez šećera, ali sa jednakim užitkom za nepce.
Sastojci:
2 kg svežih, zrelih breskvi
1 kesica vanilin šećera ili ekstrakta vanile
Priprema:
Prvo, temeljno operite breskve pod mlazom hladne vode. Uklonite kožicu s breskvi, što možete postići tako što ćete ih kratko potopiti u ključalu vodu, a zatim ih odmah prebaciti u ledenu vodu. Ovaj postupak omogućava da se kožica lako skine. Nakon što ste ogulili breskve, prepolovite ih i uklonite koštice. Isecite breskve na manje komade ili kriške, u zavisnosti od vaših želja.
Stavite isečene breskve u veliki lonac i dodajte vanilin šećer ili ekstrakt vanile. Ako koristite vanilin šećer, preporučuje se upotreba proizvoda bez dodatog šećera kako bi slatko zaista bilo bez šećera. Promešajte sve sastojke pažljivo kako bi se ravnomerno rasporedili.
Lonac stavite na srednje jaku vatru i kuvajte breskve polako, povremeno mešajući. Breskve će početi da ispuštaju svoj prirodni sok, što će biti osnova sirupa. Nastavite sa kuvanjem dok breskve potpuno ne omekšaju i sirup se ne zgusne. Ovaj proces može potrajati između 1 do 2 sata, u zavisnosti od sočnosti breskvi. Povremeno skidajte penu koja se formira na površini.
Kada je slatko gotovo, skinite lonac s vatre i ostavite ga da se malo ohladi. Još toplo slatko sipajte u sterilne tegle. Dobro ih zatvorite i okrenite naopačke na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Nakon toga, tegle vratite u normalan položaj i ostavite ih da se potpuno ohlade.
Ako želite da olakšate ceo proces, breskve možete pasirati i na taj način sve ovo ubrzati.
Informer.rs/ Dnevnik