broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛАТКО ОД БРЕСКВИ БЕЗ ШЕЋЕРА: Здрава зимница која ће вас очарати

25.06.2024. 13:01 13:14
Пише:
Фото: Pixabay.com

Слатко од брескви је традиционални рецепт који се генерацијама преноси с колена на колено, доносећи радост и сладак укус лета у многе домове.



Ове године, брескве су пораниле, што је додатно обрадовало све домаћице које једва чекају да направе ову укусну посластицу. У складу са савременим трендовима здравије исхране, представљамо вам верзију овог омиљеног рецепта без додатог шећера.

Слатко од брескви је права посластица која се генерацијама припрема у многим домовима. Ове године, брескве су пораниле, а домаћице једва чекају да искористе ову савршену прилику да направе слатко које ће обрадовати све чланове породице.

За оне који желе здравију верзију овог слатког деликатеса, представљамо вам рецепт без шећера, али са једнаким ужитком за непце.

Састојци:

2 кг свежих, зрелих брескви

1 кесица ванилин шећера или екстракта ваниле

Припрема:

Прво, темељно оперите брескве под млазом хладне воде. Уклоните кожицу с брескви, што можете постићи тако што ћете их кратко потопити у кључалу воду, а затим их одмах пребацити у ледену воду. Овај поступак омогућава да се кожица лако скине. Након што сте огулили брескве, преполовите их и уклоните коштице. Исеците брескве на мање комаде или кришке, у зависности од ваших жеља.

Ставите исечене брескве у велики лонац и додајте ванилин шећер или екстракт ваниле. Ако користите ванилин шећер, препоручује се употреба производа без додатог шећера како би слатко заиста било без шећера. Промешајте све састојке пажљиво како би се равномерно распоредили.

Лонац ставите на средње јаку ватру и кувајте брескве полако, повремено мешајући. Брескве ће почети да испуштају свој природни сок, што ће бити основа сирупа. Наставите са кувањем док брескве потпуно не омекшају и сируп се не згусне. Овај процес може потрајати између 1 до 2 сата, у зависности од сочности брескви. Повремено скидајте пену која се формира на површини.

 Када је слатко готово, скините лонац с ватре и оставите га да се мало охлади. Још топло слатко сипајте у стерилне тегле. Добро их затворите и окрените наопачке на неколико минута како би се створио вакуум. Након тога, тегле вратите у нормалан положај и оставите их да се потпуно охладе.

Ако желите да олакшате цео процес, брескве можете пасирати и на тај начин све ово убрзати.

Informеr.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
Уколико вам се БРЕСКВЕ БРЗО КВАРЕ: Ево како да им продужите век трајања

Уколико вам се БРЕСКВЕ БРЗО КВАРЕ: Ево како да им продужите век трајања

14.06.2024. 15:30 15:35
СРПСКЕ ШЉИВЕ, БРЕСКВЕ, ВИНО, РАКИЈА… ПУТУЈУ У КИНУ Мали: Споразум о СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ обухвата 10.412 домаћих производа

СРПСКЕ ШЉИВЕ, БРЕСКВЕ, ВИНО, РАКИЈА… ПУТУЈУ У КИНУ Мали: Споразум о СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ обухвата 10.412 домаћих производа

18.10.2023. 16:09 16:14
Рецепт дана: Слатко од смокава

Рецепт дана: Слатко од смокава

28.09.2018. 13:41 13:50