Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ILIJA BOSILJ I SAVA SEKULIĆ OD VEČERAS U GMS: Otvara se izložba Svesno napuštanje realnosti

14.06.2024. 14:30 14:40
Piše:
Foto: promo

U okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini i Galerije Matice srpske večeras će u 20 sati u GMS biti otvorena izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić.

Postavkom je obuhvaćeno 67 radova dva kultna autora nekonvencionalne umetnosti  iz različitih muzejskih kolekcija, a prate je i dva dokumentarna filma: ostvarenje o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića, dok dokumentarac posvećen Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić.

Izložbu dopunjuje dokumentacija među kojom je i pismo čuvenog francuskog slikara, grafičara i vajara art-bruta Žana Dibifea o Ilijinoj umetnosti, nastalo kada ga je Dibife uvrstio u svoju kolekciju (koja danas čini Collection dell’Art Brut u Lozani).

S obzirom na reprezentativnost dela iz dva opusa koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i određen teorij- sko umetnički aspekat koji doprinosi njenom značaju.

Podsetimo, prošlog leta je čuveni muzej Casa dell’Art Brut u italijanskom Kasteđu, pod čijim krovom je najznačajnija i najveća zbirka tzv. marginalne umetnosti u Italiji, nakon obimne rekonkstrukcije premijerno otvorio svoje prostorije za publiku upravo izložbom „Svesno napustanje realnosti”.

Prethodno je u Kulturnom centru Srbije u Parizu Muzej naivne umetnosti nastupio najpre sa izložbom “Moć vizije - Sava Sekulić” a godinu dana kasnije je priređen i vernisaž posvećen Iliji Bosilju pod nazivom “Svet po Iliji”.


Potvrda vrednosti

Govoreći o iskustvima gostovanja u Casa dell’Art Brut, upravnica Muzeja naivne i marginalne umetnosti dr Ivana Bašičević Antić rekla je da nastupiti  u zemlji kakva je Italija, koja ima beskonačno bogatu tradiciju i ogromno kulturno umetničko blago, i dobiti takvu pažnju publike – zbog velikog interesovanja trajanje izložbe je nekoliko puta produžavano – predstavlja potvrdu da Ilija Bosilj i Sava Sekulić  argumentovano brane poziciju visoke umetničke vrednosti.

„Njihov opus ima dovoljno nivoa sadržaja i značenja da može da se proučava u okviru savremene umetničke scene, i u okviru onoga što je vezano za diverzitet različitih izraza moderne umetnosti posle Drugog svetskog rata, koja je dobila različite forme i podrazumevala mnogo veću slobodu izražavanja i pristupa umetnosti kao stvaralaštvu uopšte”, reči su dr Bašičević Antić.


I upravo te dve monografske izložbe dva autora koji spadaju u svetske klasike marginalne umetnosti i zastupljeni su u mnogi značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama, muzej Casa dell’Art Brut želeo je da prikaže u svojim prostorijama.

Tako je nastala nova izložba “Svesno napuštanje realnosti”, koja već samim naslovom ulazi u definiciju umetničkih praksi Ilije Bašičeviće Bosilja (1895 - 1972) i Save Sekulića (1902 - 1989).

Teme oba izložena opusa su globalne, vezane za opšta pitanja postojanja čoveka, života i smrti, porodice i religije, i stoga su njihove slike razumljive svuda u svetu.

Oba autora, i Sava i Ilija, u svojim opusima stvaraju nove svetove, a kroz vizuelnu umetnost izražavaju misli filozofske prirode brišući skoro potpuno svoj unutrašnji, duševni život kao izvor inspiracije.

Njihove slike ilustruju slobodu izražavanja očiglednu u ikonografiji ovih slika, autentičan vizuelni izraz kao i filozofsku dimenziju pitanja i odgovora koje te slike adresiraju.

Izložbu prati trojezični katalog (srpski, italijanski i engleski jezik) sa tekstovima autorke izložbe dr Ivane Bašičević Antić, te Barbare Safarove, Jerka Denegrija, Žana Dibifea i Ivane Jovanović. Kustoskinja je Mirjana Brmbota, muzejska savetnica Galerije Matice srpske.

Realizaciju izložbe Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić, , koja će biti za publiku otvorena do 1. septembra, omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a podrška je stigla i od DDOR osiguranja Novi Sad.

M. Stajić

 

Autor:
Pošaljite komentar
LANE VIŠE OD 100.000 POSETILACA Galerija Matice srpske: 2024. je početak nove epohe (FOTO)

LANE VIŠE OD 100.000 POSETILACA Galerija Matice srpske: 2024. je početak nove epohe (FOTO)

22.01.2024. 17:11 17:14
MOĆ JE U OČIMA GLEDALACA otvorena izložba „Kun: umetnik – radnik – borac“

MOĆ JE U OČIMA GLEDALACA otvorena izložba „Kun: umetnik – radnik – borac“

11.06.2024. 20:45 20:56
NA EKSPO 2027 STIŽU IZRAELCI Korać: Očekujemo Peres centar iz Tel Aviva na svetskoj izložbi

NA EKSPO 2027 STIŽU IZRAELCI Korać: Očekujemo Peres centar iz Tel Aviva na svetskoj izložbi

11.06.2024. 07:56 08:01