JAGODE NA 8 NOVIH NAČINA: Omiljeno prolećno voće možete probati u koktelu, ali i kao deo kiselog i ljutog sosa
Jagode se obično jedu sa šlagom, posute šećerom ili čokoladom. Za neke su najukusnije onako sveže oprane, ali evo još nekoliko jednostavnih recepata koji će vas sigurno oduševiti.
Čokoladni ugrizi - umočite pola kilograma jagoda u 2 dl otopljene čokolade za kuvanje. Uvaljajte u naseckane lešnike ili orahe. Svaku stavite na štapić za ražnjiće pa u dublju čašu da se ohlade.
Šejk od jagode - izmiksajte bananu, šoljicu smrznutih jagoda, pola jogurta, 3/4 šoljice soka od pomorandže ili jabuke, dve kriške tofu sira i dve kašike meda. Mutite dok ne dobijete glatku smesu.
"Margarita" od jagode - u blenderu spojte šoljicu jagoda, šest kašika tekile, dve kašike likera od pomorandže, tri kockice leda i četvrtinu šojicu soka od limete.
Sirće od jagoda - pomešajte šoljicu jagoda, kašiku šećera i kašiku vinskog sirćeta. Pustite neka odstoji jedan sat. Dodajte so, biber, dve kašike maslinovog ulja, pa izmiksajte u blenderu. Sirće od jagoda daje egzotičan ukus svakoj salati.
Sladoled od jagode - pomešajte u posudi tri šoljice seckanih jagoda i pola šoljice limunovog soka. Posebno umutite dve šoljice slatke pavlake i dve kašike arome od vanile. Polako dodajte pola litra mleka i mutite dok ne dobijete gustu smesu. Dodajte mešavinu jagoda. Posudu stavite u zamrzivač da se dobro ohladi.
Salsa od jagoda i avokada - sjedinite šoljicu naseckanih jagoda, četvrtinu šoljice oljuštenog i naseckanog avokada, dve kašike crvenog luka, dve kašike svežeg korijandera, pola kašike narendane korice limuna, dve kašike limunovog soka, dve kašike seckane ljute papričice i malo šećera. Sve polako izmešajte i poslužite sveže.
Sir od bele čokolade - pomešajte šoljicu masne pavlake i 100 g maslaca u velikoj posudi i zagrejte na umerenoj vatri. Kada dobijete gustu smesu, uklonite s vatre i dodajte 300 grama bele čokolade. Mešajte dok smesa ne postane kompaktna i glatka. Ohladite. Dodajte naseckane jagode i lepo servirajte.
Voćni maslac - rastopite malo maslaca, dodajte malo šećera i soli i pola šoljice seckanih jagoda. Služite ohlađeno uz keks ili dvopek.
Informer.rs/ Dnevnik