Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVEČANA POGAČA ZA USKRS koja će ukrasiti vaš dom za NAJRADOSNIJI PRAZNIK! JEDNOSTAVNO SE PRAVI, morate je isprobati! Fud-blogerka otkriva tajni recept

28.04.2024. 13:20 13:22
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Volim da kuvam, a moj tajni začin je ljubav, kaže fud-blogerka Sanja Mandić koja putem društvenih mreža pod nazivom „Sanjine đakonije” okuplja desetine hiljada pratilaca.

Sanja im iznova nudi raznovrsne recepte za testa, kolače, torte, ali i neodoljiva jela, koja su uvek savršeno prezentovana.

Zadovoljstvo joj je, kaže, kada kuva za svoje najbliže. Ljubav prema kulinarstvu rodila se još kada je bila mala.

– Uz baku i mamu učila sam veštinu kuvanja i poslastičarstva, a mašta i kreativnost me je opčinila. Moj sin mi je predložio da svoje recepte prenesem pratiocima preko društvenih mreža.  Počelo je potpuno jednostavno iz ljubavi, a pratioci su to prepoznali u mojim receptima i videima – otkriva za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Sanja Mandić.

Na Sanjinoj prazničnoj trpezi, tradicionalno se uvek nađu  farbana jaja, uskršnja pogača, banatski ručak, sitni kolači i svečana torta.

Zadovoljstvo joj je, kaže, da pronalazi ideje za nove recepte.

– Prvenstveno me inspiriše naša narodna tradicija, a iz toga dobijem ideju za nešto novo, moderno i kreativno. Najviše volim da eksperimentišem sa slatkim receptima za torte i kolače, to mi je nepresušni izvor inspiracije – ističe autorka profila „Sanjine đakonije”.

Na Sanjinoj prazničnoj trpezi, tradicionalno se uvek nađu  farbana jaja, uskršnja pogača, banatski ručak, sitni kolači i svečana torta. Specijalno za naše čitaoce pripremila je pravi recept za predstojeći Uskrs - svečanu pogaču.

V. B.

 

Svečana pogača za Uskrs

700 g mekog brašna

40 g svežeg kvasca

2 kašičice soli

2 kašičice šećera

400 ml mlakog mleka

100 ml ulja

50 g maslaca

1 jaje za premazivanje

 

Od navedenih sastojaka zamesite jednostavno testo i ostavite sat vremena da odmara. Posle toga možete praviti pogaču po volji, testo je predivno i sa njim možete predivno raditi. Ja sam radila jednostavan model pogače,  a ukrasi su toliko lepi da sam njima dala prednost. Ukrase možete i kupiti.

Testo sam podelila na dva dela, od prvog dela napravila sam pet loptica, a od drugog dela devet manjih. Pet većih loptica sam premazivala maslacem, petu gornju ne premazujem. Na sredini kruga izrezala sam osam trouglova, sve špiceve sam okrenula ka spoljnoj strani da sredina ostane prazna. U sredinu sam stavila šest manjih kuglica, a ostalim lopticama sam popunjavala praznine okolo. Oko pogače sam stavila obruč da ode u visinu. Premazala sam pogaču umućenim jajetom i ostavila da odmori dok se rerna ne zagreje. Pogaču pečem na 200 stepeni 35 minuta.

Kada izvadim pogaču iz rerne brašnom i vodom zalepim željene ukrase i vratim je u ugašenu rernu na pet minuta da se ukrasi dobro zalepe.

Piše:
Pošaljite komentar
RECEPT ZA POSNE PALAČINKE BEZ MLEKA I JAJA Iznenadiće vas šta se stavlja umesto toga

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE BEZ MLEKA I JAJA Iznenadiće vas šta se stavlja umesto toga

26.04.2024. 09:30 09:44
TORTA LEPA BRENA Poslastica nazvana po poznatoj pevačici; Kremasta, preukusna, topi se u ustima

TORTA LEPA BRENA Poslastica nazvana po poznatoj pevačici; Kremasta, preukusna, topi se u ustima

25.04.2024. 18:23 18:32
TURSKA POSNA MUSAKA OTKIDA KOLIKO JE UKUSNA: Voleće je čak i ljubitelji mesa, a sočna je i meka kao duša

TURSKA POSNA MUSAKA OTKIDA KOLIKO JE UKUSNA: Voleće je čak i ljubitelji mesa, a sočna je i meka kao duša

25.04.2024. 14:47 14:55