OVU VRSTU ČOKOLADE MOŽETE JESTI BEZ GRIŽE SAVESTI Evo šta kaže nutricionista o OMILJENOJ POSLASTICI
Kada uporedite tamnu čokoladu sa mlečnom, obe imaju niz prednosti i nedostataka.
Tamna čokolada, sa većim sadržajem kakaa, ima antioksidante i potencijalne koristi za kardiovaskularni sistem.
S druge strane, mlečna čokolada, iako je mnogima ukusnija, sadrži više šećera i masti. "Za razliku od slađe čokolade, crna sadrži kakao koji joj daje malo gorak ukus. Pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u telu, smanjujući upalu i rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Divija Gopal.
Pomaže kod lošeg holesterola
Većina crnih čokolada je bogata flavonoidima, koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih oboljenja. Studija iz 2017. koju je objavilo Američko udruženje za srce otkrilo je da jedenje tamne čokolade i kakaa pomaže u smanjenju lošeg LDL holesterola, posebno kod gojaznih ljudi.
Pomaže kognitivnoj funkciji
Flavonoidi u crnoj čokoladi mogu da imaju neuroprotektivne efekte, poboljšavajući kognitivne funkcije i smanjujući rizik od kognitivnog pada s godinama.
Poboljšava raspoloženje
Tamna čokolada sadrži jedinjenja koja mogu da stimulišu proizvodnju endorfina i serotonina, podstičući osećaj sreće i blagostanja. Može čak i da ublaži anksioznost i razdražljivost.
Sadrži antioksidante
Antioksidansi u tamnoj čokoladi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu, štiteći ćelije od oštećenja i smanjujući rizik od bolesti povezanih sa oksidativnim stresom.
Održava težinu pod kontrolom
"Tamna čokolada ima niži sadržaj šećera i drži vas sitima, što bi moglo da bude prednost u gubitku težine i njenom održavaju", objašnjava dijetetičarka i nutricionistkinja.
Ona napominje da ove prednosti crne čokolade možete da iskoristite samo kada je konzumirate u umerenim količinama. Konzumiranje previše tamne čokolade može da izazove nekoliko neželjenih efekata, uključujući pojačano mokrenje, nesanicu, kožne alergije, loše varenje i glavobolje.
Da li je mlečna čokolada zdrava?
Mlečna čokolada je ukusna kombinacija kakaa, šećera i mleka. Ljudi je vole zbog bogatog, kremastog i slatkog ukusa. Kao i sve čokolade, mlečna čokolada sadrži jedinjenja koja mogu da stimulišu oslobađanje endorfina i serotonina, poboljšavajući raspoloženje i smanjujući nivo stresa. Mlečna čokolada u malim količinama sadrži kalcijum, fosfor i magnezijum. Pošto je mlečna čokolada prepuna većeg sadržaja šećera i masti, možda neće pružiti isti nivo prednosti kao crna čokolada.
Tamna čokolada protiv mlečne čokolade - koja je bolja?
1. Kakao
Nalazi se u obe čokolade. Kakao ima flavonoide i antioksidante sa potencijalnim zdravstvenim prednostima. Tamna čokolada obično sadrži veći procenat kakaa i manje šećera od mlečne čokolade.
2. Mleko
Mleko doprinosi slatkoći i glatkoj teksturi čokolade, ali razblažuje sadržaj kakaa i smanjuje hranljivu vrednost.
3. Šećer
Crna čokolada obično sadrži više antioksidanata i manje šećera i masti u poređenju sa mlečnom čokoladom.
4. Intolerancija na laktozu
Ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu da imaju nelagodnost ili probleme sa varenjem nakon konzumiranja mlečne čokolade zbog prisustva mleka, dok tamna čokolada obično ne sadrži mlečne sastojke.
5. Kalorije
Zbog visokog sadržaja masti iz kakao putera i mleka, mlečna čokolada ima visok sadržaj kalorija i treba je konzumirati umereno. S druge strane, crna čokolada generalno sadrži manje kalorija.
"Tamna čokolada se često smatra zdravijom od mlečne čokolade zbog većeg sadržaja kakaa, antioksidanata i potencijalnih zdravstvenih koristi kao što je poboljšanje zdravlja srca. Takođe sadrži manje šećera i može da ima manje kalorija u poređenju sa mlečnom čokoladom", zaključila je dijeteričarka i nutricionistkinja.
(Espreso/mondo/T.V./prenelaT.M.)