Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DVA VEKA OD ROĐENJA VELIKOG SRPSKOG PESNIKA Godina Brankove i naše žive vere (foto, video)

27.03.2024. 20:39 20:58
Piše:
Izvor: M. Stajić

U Srpskom narodnom pozorištu večeras je održana Svečana akademija povodom obeležavanja 200 godina od rođenja velikog srpskog pesnika Branka Radičevića.

„I nama je radostan rani prolećni dan u Slavonskom Brodu gde se pre dva veka rodio pesnik ideala, pesnik iskušenja i tvorac hrabrog i dinamičkog lirskog glasa, i uspravna i poletna životvorna i nadajuća poezija s njim, koja je brzo zauzela svoje mesto spram okvira starog srpskog pesništva, tihog, gotovo učmalog, kakva je i bila naša stvarnost nakon vekova ropstva i epskog prebiranja po srednjevekovnim razvalinama i carstva i duše narodne”, istakao je u svom slovu Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje velikog jubileja. 

Branka je, navodi Mirović, osvetljavao stražilovski svetionik i sa dalekih horizonata u kojima je još živela po koja iskrica slobode. „Brankov polet označio je novi put, ne samo za književnost, nego i za narodna nadanja. A to je bilo - i danas je - najvažnije! U postojanost takvih osećanja Branko je verovao kao malo ko pre njega i zato je ova godina - zapravo godina Brankove i naše žive vere. A ona mora biti zapeta sa srebrnim lukom , na našim mostovima a ne tuđim. Vera u ideale i vera u zavet u idealima, koje moramo slediti u nama i među nama, upravo na Brankovim i našim stožernim stihovima zbog kojih ga iznova i čitamo. Al’ što pevah neće propanuti/Nakon mene hoće ostanuti... A ostao je, kako kaže Jovan Skerlić, istinski pesnik, srce mladosti, sa snagom i originalnošu velikog talenta. Ostale su pesme koje su značile čitav književni prevrat, pesme ne samo najčitanijeg nego i najpevanijeg srpskog pesnika. Naše vreme, naš današnji trenutak, pisao je Milan Bogdanović kasnije, nalazi u Branku onu vitalnu poletnost, onaj dah životne radosti, duboko osećanje za vrednosti života koje naš čovek nikada ranije nije mogao osetiti i shvatiti. I zaista, posebno smo privilegovani možemo svedočiti o velikom susretu sa Aleksijem Radičevićem dva veka od njegovog rođenja, pesnikom koji je ostavio svojim nevelikim ali snažnim delom veliki trag u našoj književnosti, kulturi, istoriji i narodnoj duši”, poručio je Mirović.

Ne dešava se tako često u svetu poezije da neko pesničko ime bude ovenčano takvim oreolom slave kakav krasi Branka Radičevića, tim pre ako se uzme u obzir  da je umro u 29. godini i iza sebe ostavio svega 54 lirske pesme, sedam epskih, dva odlomka epskih pesama, 28 pisama i jedan odgovor na kritiku. Mnogo toga ovom poeti daje  mitsku dimenziju. Jer, kaže se da je “kao meteor projurio kroz kratak, ali dinamičan život, iscrtavši putanju neponovljive pesničke sudbine”.              

„Misija Branka Radičevića jeste jedna od najdubljih zagonetski srpske kulture. Jer Branklpo je pesnik koji je dotakao one transfizičke korene stvari, neko ko je pobudio i probudio u nama jedno duboko sećanje. Zato je Branko Radičević velik, zato je on nesaglediv, i zato ga moramo uvek iznova otkrivati i uvek iznova izučavati”, naveo je u svojoj pesničkoj besedi Dragan Jovanović Danilov. „Branko Radičević  nas uči da nema druge obećane zemlje do one koju čovek može pronaći u svom srcu. I danas svaka osetljiva srpska duša oseća to duševno grejanje koje dolazi od Brankovih pesama. Pesme Branka radičevića su sveta mesta napšeg nacionalnog sećanja, one nas nagone da se zagledamo duboko u svoju kulturu, da se zagledamo duboko u sebe, u svoja unutrašnja svitanja, u svoja unutrašnja rascvetavanja”...

Svečanoj akademiji povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, prisustvovali su i novosadski gradonačelnik Milan Đurić, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, direktori Arhiva Vojvodine i KCV Miloš Crnjanski, dr Nebojša Kuzmanović i mr Nenad Šaponja, direktir Brankovog kola Nenad Grujičić, rektor Karlovačke bogoslovije porotojerej Jovan Milanović, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Vojske Srbije... U prigodnom programu su učestvovali članovi Hora, Dečjeg hora, Orkestra, Baleta i Drame Srpskog narodnog pozorišta.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
GRADONAČELNIK ĐURIĆ u SNP-U: Svečano obeleženo 200 godina od rođenja Branka Radičevića

GRADONAČELNIK ĐURIĆ u SNP-U: Svečano obeleženo 200 godina od rođenja Branka Radičevića

27.03.2024. 20:31 20:38