OVOM RECEPTU NEĆETE ODOLETI! Profesionalni kuvar otkriva kako da napravite SAVRŠENI GULAŠ GEVIRC
Gurman u srcu, profesionalac u kuhinji, to je opis profila fud-bloga „alexandarscuisine” iza kojeg stoji profesionalni kuvar Aleksandar Ivanović koji je za kratko vreme svojim kulinarijama privukao pažnju velikog broja korisnika društvenih mreža.
Ovaj mladić pokrenuo je istoimene Instagram i Tiktok profile na kojima plasira raznovrsne i ukusne recepte. Osim edukativnih video-snimaka u vidu brzih i lakih trikova u kuhinji trudi se da u svakom receptu pokaže mnogobrojnim pratiocima i neku novu tehniku rada.
Kako nam otkriva, kuvarstvo je oduvek povezivao sa kreativnošću i umetnošću te se tako i rodila ljubav prema kuvanju.
– Mogućnost da svakog dana istu namirnicu spremim na više načina i time učinim nekog sitim i srećnim je zasigurno ono što me je opredelilo da se bavim ovim poslom – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Aleksandar Ivanović. – Uvek sam voleo da slikam svoje i tuđe radove u kuhinji. S obzirom na sve veći uticaj društvenih mreža na živote ljudi razmišljao sam da bih snimanjem recepata mogao da pomognem mnogima, a samim tim i promovisao sebe širokoj masi.
Kako nam objašnjava, kreativnost za nove recepte dolazi mu s dobrim raspoloženjem.
– Svaki dan koristim priliku da se edukujem i naučim nešto novo. Nekada su mi inspiracija drugi ljudi u branši, a nekada me moj progres motiviše da budem još bolji – priča nam ovaj mladić, koji je, inače, za svoj rad nagrađen na kulinarskom svetskom prvenstvu i olimpijadi u Luksemburgu i Štutgartu, odakle je sa sobom poneo dve medalje.
Budući da zbog posla ima mnogo obaveze, najčešće kod kuće priprema paste. Ljubitelj je različitih vrsta pasta, a omiljeno jelo mu je, kaže, musaka s krompirom.
– Kada govorimo o zdravoj ishrani tu je neizostavna piletina. Kombinacija povrća piletine i pirinča iliti rižoto je ono što bih preporučio, pileći file bogat proteinima, povrće bogato mineralima i pirinač bogat ugljenim hidratima dobitna su kombinacija. Brza i laka priprema – zaključuje autor fud-bloga „alexandarscuisine”.
Aleksandar je za naše čitaoce pripremio jedan ukusan obrok - gulaš gevirc.
V. B.
Gulaš gevirc
1 kg crnog luka
4 - 5 komada lovorovog lista
biber u zrnu po ukusu (nije neophodan)
0,25 kg šargarepe
1 kg junećeg buta
so po ukusu
mleveni biber po ukusu
slatka paprika po ukusu
ljuta tucana paprika po ukusu
voda za nalivanje gulaša (da ogrezne)
150 ml soka od paradajza (može i paradajz pire)
Za gevirc:
4 - 5 čenova belog luka
100 g slanine (suva ili hamburška)
1 peršunov list (manja veza)
kim (zrno ili mleveni) po ukusu
Crni luk isecite na sitne kockice. Na zagrejanoj masti ili ulju propržite crni luk. Dodajte lovorov list i biber u zrnu. Izrendajte šargarepu i dinstajte je zajedno sa lukom 10-15 minuta. Za to vreme isecite juneći but. Preporučujem da meso isečete na krupnije kocke jer će se meso upola smanjiti tokom kuvanja. Dodajte začine, so, biber, slatku papriku, ljutu tucanu papriku. Nalijte gulaš vodom da ogrezne preko mesa, poklopite, smanjite vatru (temperaturu) i kuvajte dok meso potpuno ne omekša (1-2 sata u zavisnosti od količine koju spremate). Za to vreme pripremite gevirc. Beli luk, slaninu, peršun i kim iseckajte sitno (ko ne želi da se muči može sve staviti u secko). Kada je meso skuvano (proverite viljuškom da li se raspada) dodajte paradajz sok ili pire i gevirc. Promešajte i kuvajte još 15-ak minuta. Uz gulaš poslužite krompir pire, testeninu ili palentu koja je moj favorit. Prijatno!