OVIH 5 NAMIRNICA SU VAŠ ZLATNI GRAL AKO ŽELITE DA ŽIVITE DUGO Evo koja hrana donosi zdravlje, stručnjaci se kunu u OVO
Prema nuctricionistima ovo su 5 namirnica koje treba da konzumirate kako biste poboljšali rad mozgda, raspoloženje i pospešili dug život.
Uravnotežena ishrana je jedan od ključeva zdravog načina života, ali stručnjaci kažu da se neke namirnice izdvajaju po tome što su zdravije i bogatije hranljivim materijama od drugih.
Nekoliko nutricionista sa Harvarda i stručnjaka za dugovečnost otkrilo je koje navike u ishrani poštuju za bolje zdravlje. Većina njih je pominjala iste namirnice koje redovno uključuju u ishranu.
Zeleno povrće
Ne može se osporiti značaj zelenog lisnatog povrća u svakodnevnoj ishrani. Čini se da stručnjaci preporučuju ove namirnice svaki put kada im se ukaže prilika.
Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, kao što su spanać i kelj, podržava zdravlje mozga kroz visok sadržaj vlakana. Takođe su pune esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamin A, folnu kiselinu, vitamin C, gvožđe, vitamin K, kalijum i kalcijum.
Bobice
Voće treba jesti svaki dan ako je moguće, preporučuju stručnjaci. A među svim voćem, jedna grupa se izdvaja kada je u pitanju zdravlje: bobičasto voće. Borovnice su posebno korisne, nutricionisti često zovu "Sveti gral" kao namirnica za dugovečnost.
Borovnice su bogate vitaminima i antioksidansima koji štite telo od infekcija poput oklopa. Borovnice su takođe odlične za zdravlje očiju, oporavak mišića, zdravlje mozga i zdravlje ćelija.
Riba i nemasni proteini
Lekari i nutricionisti podstiču ograničavanje konzumacije crvenog mesa i njegovu zamenu zdravijim opcijama, kao što su nemasni proteini. Dobri izvori proteina su losos, jaja, tunjevina i tofu. Losos je popularan među stručnjacima jer sadrži brojne vitamine B, odlične za zdravlje mozga.
Riba i morski plodovi takođe imaju niži nivo holesterola od crvenog mesa i bolji su izbor za zdravo srce.
Mahunarke
Mahunarke su prava „namirnice za dugovečnost“, ali su potcenjene. Stručnjaci otkrivaju da ih svakodnevno konzumira kako bi ojačala svoj imuni sistem. Bogate su proteinima, vlaknima, antioksidansima i mineralima poput magnezijuma i gvožđa, piše sajt Andreea Raicu.
Evo nekoliko mahunarki koje treba što češće uključiti u ishranu:
sočivo
crni pasulj
edamame
crveni pasulj
Orasi i semenke
Semenke suncokreta su jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5, smatraju stručnjaci. A lešnici i pekani su bogati polifenolima. „Namirnice bogate polifenolima su izuzetno važne jer imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Osim toga, orašasti plodovi sadrže vlakna i višestruke mikronutrijente koji su potrebni našem telu.
Sensa/A.S.