OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Povećavaju pritisak, šećer i KANCEROGENE SU
Vreme je slava, već danas veliki broj srpskih porodica proslavlja Aranđelovdan, pa i domaćine i goste čekaju bogate trpeze, velike količine raznovrsne hrane i pića koje, ako ih unesemo za kratko vreme, lako mogu da dovedu do zdravstvenih problema, kao i viška kilograma.
Teško je odoleti svim tim slanim i slatkim poslasticama, počev od pređela, preko ruske salate, sarmica, mesa pripremljenog na različite načine, i na kraju torte i kolači. Kako pomiriti želju za jelima, a ne preterati, pitamo prof. dr Svetlanu Stanišić, stručnjaka za ishranu.
- Ja ne bih da me preziru, naročito pripadnici muškog roda koji u tim specijalitetima uživaju. Nisam za restrikcije u ishrani i mislim da je važno da se ljudi okupljaju. Važno je da nam te prostorije budu provetrene i da se ne puši toliko - rekla je Stanišić, a potom ukazala na šta na slavskom gozbama treba obratiti pažnju:
- Da krenemo od pređela. Suhomesnato može da bude problem ljudima koji imaju visok pritisak zbog velike količine soli. Oni imaju i konzervanse, to su nitriti i nitrati koji u našem digestivnom traktu ostavljaju nitrozomine kancerogene i znamo da to loše utiče na zdravlje. Ako već ne mogu da odole čarima suhomesnatih proizvoda, onda se savetuje da biraju pršutu, jer može da se kombinuje sa svežim salatama. One neutrališu dejsvo nitrozomina. Pečene paprike sa belim lukom su odlično rešenje, jer beli luk utiče dobro na holesterol.
- Margarin izbegavati! Bolje je da kolači budu sa maslacem i da bude što više orašastih polodova.
Kada je u pitanju testo, takođe se preporučuje kombinacija sa svežim salatama.
- Što se tiče testa i svega što podiže šećer u krvi, treba dodavati što više salate, jer ona sa vlaknima usporava skakanje šećera u krvi. Pečenje treba meštati sa salatama, ali ne sa ruskom salatom, već sa kupusom i drigim svežim povrćem. Ljudi koji imaju problem sa visokim pritiskom takođe treba da izbegavaju kačkavalj i razne jake sireve. Supa je odličan način da popunimo stomak, a ako je sa kostima sadrži i kolagen koji blagotvorno utiče na organizam.
Kurir.rs/Dnevnik