POPULARNA POSLASTICA KORISNA ZA ZDRAVLJE Tamna čokolada sprečava hipertenziju
Nedavno objavljena studija pokazuje da unos tamne čokolade može značajno da smanji rizik od esencijalne hipertenzije.
Esencijalna hipertenzija odnosi se na visoki krvni pritisak koji je multifaktorski i nema jasan uzrok.
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok invaliditeta i smrtnosti u celom svetu i uveliko doprinosi globalnom teretu bolesti.
S obzirom na visok morbiditet i mortalitet povezan s kardiovaskularnim bolestima, nekoliko je studija sprovedeno kako bi se identifikovali faktori rizika i preventivne mere.
Neka manja randomizirana kontrolisana ispitivanja pokazala su da tamna čokolada blagotvorno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Poznato je da tri glavna flavanola koja se nalaze u tamnoj čokoladi, uključujući procijanidin, katehin i epikatehin, imaju korisno dejstvo na kardiovaskularni sistem.
Dostupni dokazi pokazuju da flavanoli prisutni u tamnim čokoladama mogu da poboljšaju funkciju endotela, podspeše vazodilataciju i spreče agregaciju trombocita povećanjem oslobađanja kiseonikovog oksida. Takođe je poznato da flavanoli imaju snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo. Veruje se da su sve te aktivnosti flavanola glavni faktori koji doprinose zdravom kardiovaskularnom sistemu.
Priredila Ljubica Petrović