ПОПУЛАРНА ПОСЛАСТИЦА КОРИСНА ЗА ЗДРАВЉЕ Тамна чоколада спречава хипертензију
Недавно објављена студија показује да унос тамне чоколаде може значајно да смањи ризик од есенцијалне хипертензије.
Есенцијална хипертензија односи се на високи крвни притисак који је мултифакторски и нема јасан узрок.
Кардиоваскуларне болести водећи су узрок инвалидитета и смртности у целом свету и увелико доприноси глобалном терету болести.
С обзиром на висок морбидитет и морталитет повезан с кардиоваскуларним болестима, неколико је студија спроведено како би се идентификовали фактори ризика и превентивне мере.
Нека мања рандомизирана контролисана испитивања показала су да тамна чоколада благотворно делује на здравље кардиоваскуларног система. Познато је да три главна флаванола која се налазе у тамној чоколади, укључујући процијанидин, катехин и епикатехин, имају корисно дејство на кардиоваскуларни систем.
Доступни докази показују да флаваноли присутни у тамним чоколадама могу да побољшају функцију ендотела, подспеше вазодилатацију и спрече агрегацију тромбоцита повећањем ослобађања кисеониковог оксида. Такође је познато да флаваноли имају снажно антиоксидативно и противупално дејство. Верује се да су све те активности флаванола главни фактори који доприносе здравом кардиоваскуларном систему.
Приредила Љубица Петровић