Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LEGENDARNI ĐURAĐ TRBOJEVIĆ O SRPSKOM RUKOMETU POSLE VELIKOG NEUSPEHA NA EP Veselin Vujović može da bude spasilac

18.01.2024. 12:31 12:53
Piše:
Izvor: Rukometni savez Vojvodine

Licitacija ko će da bude selektor srpskog nacionalnog tima već je počela čim su “orlovi” misiju na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj završili posle prvog kruga, što je označeno kao veliki neuspeh. Rukometna legenda Đurađ Trbojević smatra da ovo nije ništa novo, jer od 2012. godine posle svakog velikog takmičenja bude ista priča. Samo slušamo kritike, a niko ne daje pravo rešenje.

– Srbija je rezultatima, u evropskim okvirima, došla na niske grane, problem je u željama, kvalitetu i realnosti Želje su jedno, gde mi stalno tražimo od reprezentacije medalje, što je i normalno, ali mogućnosti su potpuno drugačije. Nemamo kvalitet da se

nosimo sa Evropom, sam plasman na veliko takmičenje je sam po sebi uspeh. Možda nam se sada ukazala prilika da uđemo u drugi krug. Po prikazanoj igri i atmosferi bili smo daleko od toga – smatra Trbojević.

Srbija u ovom trenutku ima 1.000 selektora.

– U Srbiji ima dobrih stručnjaka, ali za reprezentaciju nije dobar klupski trener. Selektor mora da bude ličnost koja ima harizmu, znanje i autoritet. Svi predloženi kandidati od strane javnosti od Ilića do Anđelkovića su klupski treneri. Jedino je Matić

bio selektor. Ako već licitiramo, a imam pravo posle mojih 50 godina u rukometu, jedina ličnost u našem rukometu je “jugoslovenski trener” Veselin Vujović. Mnogi će reći da on ne treba da bude, po meni u ovom trenutku može da bude spasilac srpskog rukometa.

Dešavanja posle Švajcarske iz 2006. godine kada je, zbog međusobnih optužbi o “dogovorima” s Hrvatima, naša selekcija ostala bez nekoliko izuzetno važnih igrača, Vujovića diskredituje da bude ponovo biran.

– Naša javnost voli priče u koje ne verujem. To je neko pustio priču u etar kome u tom trenutku nešto nije odgovaralo. Vujović, koga dugo poznajem, ima karakter i reč i ne verujem da bi to ikada uradio. On jedini može da razdrma stanje u našoj reprezentaticiji, ali se bojim da ljudi koji vode naš sport i oni oko rukometa ga se “boje” da će ih Vujović doterati u red i da im neće dozvoliti da se mešaju u sastav.

Na naše pitanje kada će da šansu dobiju mlađi treneri, bar srednjih godina, Trbojević smatra da lutamo godinama izborom trenera.

– Takvim načinom rada svaki trener, od pionira do seniora, je imao svoju filozofiju. Uveren sam da bi Vujović oformio stručni štab u svim selekcijama, a imamo dosta dobrih mladih trenera, koji bi radili po istom planu. Nama ne trebaju vikend selektori, koji će da dođu samo kada su reprezentativne akcije, već oni koji će nekoliko puta mesečno da okupljaju, pogotovo mlade igrače, potencijalne reprezentativce, za bolje sutra našeg rukometa. Bez toga nema uspeha. Insistirali smo da nam kaže kada će treneri srednjih godina, poput Rojevića, Ilića… da budu selektori seniora.


Nedostajala hrabrost, Đerona lutao

O učešću Srbije na EP 2024 Trbojević kaže da ako gledamo da jedna lopta, probijanje, sekunda, sudijskla odluka, moglo je da sve preokrene i da Srbiju odvede u drugi krug.

– Sada ne bismo pričali o Đeroni i nekvalitetu naše reprezentacije. Nažalost, hrabri zaslužuju sreću. Naša reprezentacija nije bila hrabra. Smešno mi je kada govore

da su se naši igrači borili. Sramota je to reći, zar treba da se naglasi da se boriš za grb. Valjda se to podrazumeva. Ulazak u reprezentaciju od prvog do psoeldnjeg minuta treba da bude borba. To je osnovno. Nama je nedostajala požrtvovanost i veliko srce, kao što su to imali Crnogorci protiv nas. Zato nismo uspeli – ubeđen je Trbojević.

Prema njegovim rečima bilo je dosta i tumbanja u ekipi.

– Smatram da je selektor Đerona prilično grešio. Nemoguće je to da se on igra srpskim rukometom, da za ulazak u drugi krug daje šansu mladim igračiam Kosu i Kojadinoviću, jer oni još ne mogu da nose srpski rukomet. Veću minutažu trebalo je da imaju Đorđić i Borzaš. Trebalo je da dobije šansu Luka Rogan umesto Marsenića, koji je, uz Kukića, najveće moje razočarenje na Šampionatu. Od njih se najviše očekivalo, Slobodan bih bio da kažem da je Kukić čak i unazadio našu igru. Srednjak nije prvenstveno strelac, već igrač koji će da razigrava ekipu. Očito, Marsenić potpuno drugačije i kvalitetnije igra u klubu iz Berlina.

Golmanski tandem, kaže Trbojević, je bio na visini zadatka.

– Možda su protiv Crnogoraca mogli i bolje, ali naša odbrana nije dozvoljavala da se iskažu u punom svetlu. Po meni oni su nosioci naše igre u Nemačkoj. Nejasna mi je odluka Đerone da dovede Vanju Ilića, kao iskusnog igrača, te najvećeg defanzivca Abutovića, a da oni ne dobiju šansu. Da li je to normalno ili ne? Ne sumnja da je Đerona želeo sve najbolje.

– Jednostavno nije mogao da pogodi mentalitet Srba. Zato moramo da se okrenemo našim trenerima. Čudan smo narod, rukometaši, samo naš čovek može da ih vodi. Trenerska organizacija i njena stručna komisija mora da izađe sa analizom učešća reprezentacije i da počnu da oni određuju selektora – rekao je Trbojević.


– Pešić je najbolji košarkaški selektor na svetu pa ima više od 80 godina. To nema nikakve veze. Može trener da bude i sa 25 godina, primera Vlada Štencl je bio selektor Jugoslavije sa 30 godina, kada je osvojio zlato niko nije pričao je li mlad ili star.

Sa 60 je bio prvak sveta, da li je to starost? Nije. Prihvatam da bude Ilić, Anđelković, Rojević, Teodorović, Matić… ali ne može paralelno da radi u klubu, samo da se posveti svim selekcijama. On mora da se posveti potpuno rukometu, da obilazi i uslovno rečeno male sredine i da izvlači najkvalitetnije igrače. Trener-selektor je ličnost koja mora da bude u Srbiji I da pod njegovim patronatom da bude sve – kategoričan je Trbojević.

Jovo Galić

Autor:
Pošaljite komentar