NAJZDRAVIJI NAROD NA SVETU: Žive 100 godina, ne jedu namirnicu bez koje Srbi ne mogu, ali cele godine konzumiraju jedno voće
Na severu Pakistana u podnožju Himalaja, živi narod zvan Hunza ili kako ih neki zovu, Hunza ljudi. Žive mnogo duže od prosečnog očekivanog životnog veka, u nekim slučajevima i više od 100 godina, čak i 120!
Njihova ishrana i stil života zaista su jedinstveni. Bazira se na zdravoj hrani. Jedna od glavnih namirnica je kajsija - sveže, sušene ili ulje koštica kajsija. Brojne su zdravstvene dobrobiti konzumiranja kajsija, jer su bogate vlaknima, vitaminima C, E i A. kao i kalijumom. Kajsije podstiču rad creva, bore se protiv slobodnih radikala u telu, a veruje se da je nedostatak vitamina B-17 (amigdalin) povezan s nastankom raka. Taj vitamin se nalazi u ulju koštica kajsije, piše „Nomadic tribe“.
Tokom letnjih meseci sveže kajsije se jedu za užinu, sok od kajsija je uobičajen u svakom domaćinstvu. Leti se kajsije suše, pa se zimi jedu suve. Od koštica se pravi ulje koje se koristi u pripremi jela. Uobičajena prerađena hrana i grickalice koje se jedu u ostalim delovima sveta, ovaj narod retko konzumira. Između obroka jedu voće i orašaste plodove - jabuke, trešnje, orahe, badem, suve kajsije i suve trešnje. Sušenje trešanja, duda, narezanih jabuka, paradajza kao i lisnatog zelenog povrća, uobičajena je tehnika čuvanja hrane za zimski period. Meso jedu retko jer je skupo zbog nedostatka pašnjaka za stoku. Ne jedu ni šećer. Mnogo pešače, jer žive u brdovitom području, koje je nije najprohodnije za vozila.
Smatra se da su ljudi iz doline Hunza dugovečni zbog organske, neprerađene hrane koja je raznovrsna i mnogo fizičke aktivnosti – hodaju, bave se poljoprivrednim radovima i sami prerađuju plodove koje ubiru tokom leta i jeseni, kako bi imali hranu u zimskim mesecima.
najžena.rs