Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

I KINEZI VOLE VINA IZ SREMA Sporazum koji će pomoći da se vinogradarstvo brže razvija

27.11.2023. 09:33 09:44
Piše:
Izvor: pixabay.com

Sporazum o slobodnoj trgovini naše zemlje sa Kinom, po kojem će vinari moći da prodaju vina po nižoj carinskoj stopi i za pet godina ga prodavati bez carine, otvorio je put da se vinarstvo i vinogradarstvo brže razvija.

Trenutno postoji šest-sedam vinarija u Srbiji koje duže od pet godina trguju s Kinom i zadovoljne su kako na tom tržištu prolaze. Izvoz im nije veliki, ali to i ne treba da se očekuje jer smo mala zemlja koja pod vinogradima ima svega oko 25.000 hektara i godišnje na tržištu ima domaćeg i uvoznog vina oko 60 miliona litara.

Vinar Gordan Bašić iz Banoštora u Sremu, čija se vina već nekoliko godina nalaze na kinskom tržištu, ističe za Dnevnik da domaće vinare ne treba da plaši ogromno kinesko tržište. Nije smisao Sporazuma o slobodnoj trgovini da ovdašnji vinari pokriju potrebe velike Kine, već da se domaća industrija vina i vinove loze širi  i da u tom uvećavanju površina pod grožđem i povećavanju proizvodnje vina domaći privrednici ne strepe gde će proizvod prodati.

10.000 litara potrebno da kupe trgovci iz Kine

- Vinari moraju biti istrajni i uporni u traženju kupaca koji traže manje količine vina - nekoliko hiljada litara ili nekoliko paleta vina - poručio je Bašić. - Ključ uspeha je u pronalasku takvih trgovca koji će hteti da kupe tri palete vina ili 10.000-15.000 litara, jer najviše ima onih koji bi ođednom hteli da kupe 50 miliona litara vina, što nijedna vinarija kod nas ne može da isporuči . Zato domaće vinarije ne treba da plaše količine koje kineski trgovci mogu da kupe, već treba da tragaju za onima  koji hoće da kupe od nas za kinesko tržište beznačajne količne vine , koje su za nas  velike.


Vina će se prodavati i u UAE

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta kazao je za Dnevnik da se pripremaju sporazumi o i izvozu naših vina u Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat.

- Razgovaramo o tim izvoznim aražmanima i očekujem da se ugovori o tome potpišu ili do kraja ove godine ili u prvim mesecima dogodine - kazao je Rajta. - Vinarstvo i vinogradarstvo postaće sve privlačnija privredna grana zbog mogućnosti izvoza po povoljnim uslovimama, pa nam sada treba što više vinograda. Ali za to nam treba vreme jer čokoti ne donose rod u prvoj godini , već za to treba da prođu dve-tri godine.


Po Bašićevim rečima, kinski potrošači pođednako vole bela i crna vina, premda su ranije češće tržili belo vino.

- Na kineskom tržištu ima mesta za svakog našeg vinara , jer imamo kvalitetna vina - kazao je Bašić. - Kinezi dosta znaju o srpskim vinima , tačno znaju koliko koje vino vredi u pogledu kvaliteta i cene koštanja.

25.000 hektara imamo pod vinogradima

Bašić ističe da transport vina do Kine ne predstavlja problem.

- Vina se odnose do neke od luka na Jadranskom moru, a onda u kontejnerima prevoze do odredišta. :Jedino što je sada transport malo skuplji nego što je bio ranijih godina, rekao je Bašić.          

Z. Delić

Foto: Dnevnik

Autor:
Pošaljite komentar
BUDŽET ZA POLJOPRIVREDU U 2024. OBARA REKORD Brnabić: Vlada će nastaviti da podržava vinare, vinogradare i rakijaše

BUDŽET ZA POLJOPRIVREDU U 2024. OBARA REKORD Brnabić: Vlada će nastaviti da podržava vinare, vinogradare i rakijaše

18.11.2023. 21:36 21:44
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vinograd sadi pa kuću gradi

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vinograd sadi pa kuću gradi

12.11.2023. 13:10 12:43
ŽIVI NA SELU, GAJI GROŽĐE, SADI VINOGRADE Aleksandar Srećković Kubura prvi put o borbi s TEŠKOM BOLEŠĆU: S 13 godina sam zaražen hepatitisom B (FOTO, VIDEO)

ŽIVI NA SELU, GAJI GROŽĐE, SADI VINOGRADE Aleksandar Srećković Kubura prvi put o borbi s TEŠKOM BOLEŠĆU: S 13 godina sam zaražen hepatitisom B (FOTO, VIDEO)

06.11.2023. 11:56 12:06