Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TAMARA VUČIĆ PODRŽALA DOMAĆE DIZAJNERE! SRPSKA MODA inspirisana NIKOLOM TESLOM oduševila PARISKU PUBLIKU

16.11.2023. 10:26 11:11
Piše:
Izvor: Nebojša Babić

U velelepnoj rezidenciji ambasadorke Srbije u Francuskoj održano je sedmo izdanje modne manifestacije Serbian Fashion Day, autorke dr Vesne De Vinče Jugović.

Ove jeseni, sada već tradicionalni modni spektakl, bio je posvećen liku i delu velikog srpskog naučnika i pronalazača  Nikole Tesle, a na reviji pod nazivom "Tesla Fashion" predstavila su se četiri prestižna srpska modna kreatora: Bata Spasojević, Mladen Milivojević Baron, Dejana Milosavljević i Jelena Mandić, koja je dalji potomak čuvenog Tesle.

Uzbudljiva revija u kojoj je pariska publika vidno uživala, ponudila je raznovrsna dizajnerska rešenja inspirisana Teslinim životom i brojnim dostignućima, a kroz spektakularno veče  prisutne je vodio poznati televizijski novinar i voditelj Mihajlo Pavić.

Bogat muzički program upriličila je sopran solista opere Narodnog pozorišta Nevena Đoković, a prisutnima se obratila i prva dama Srbije Tamara Vučić.

– Teslin genijalni um zadržao se na kratko u našem svetu, prosvetljujući ga svojim naučnim idejama, ali i danas predstavlja beskrajnu inspiraciju za svakog umetnika koji može naići na njegove ideje u potrazi za suštinom ljudskog postojanja u ovom svetu - traganju za kreativnošću i genijalnošću. Odata počast velikim ljudima predstavlja izazov koji zahteva kreativnost i genijalnost, ali takođe traži hrabrost i velike veštine – rekla je supruga predsednika    Republike Srbije gospođa Tamara Vučić.

Njena ekselencija ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj  Ana Hrustanović istakla je da su izuzetno ponosi što su domaćini jednog ovako značajnog umetničkog događaja.

– Rezidencija ambasadora Srbije u Francuskoj predstavlja jednu od najreprezentativnijih diplomatskih objekata koje Srbija ima širom sveta, čiju vrednost dodatno uvećava bašta sa pogledom na Ajfelov toranj. Luksuzna palata u srcu Pariza nije samo mesto za diplomatske prijeme i bilateralne razgovore, već i prostor za značajne kulturne događaje poput Srpskog dana mode - istakla je njena ekselencija ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj  Ana Hrustanović.

Autorka projekta Serbian Fashion Day dr Vesna De Vinča Jugović podsetila je prisutne na važnost „čoveka svetlosti” koji je ovoga puta bio inspiracija modnim kreatorima koji su se predstavili u Parizu.

– Srbin i Amerikanac, veliki vizionarski naučnik i humanista koji je obogatio svet sa više od 700 naučnih izuma, počevši od hidroelektrane na vodopadu Nijagara do naizmenične struje koja je osvetlila čitavu planetu. Tesla je razotkrio mnoge tajne za sve nas. Nazvan je ocem 21. veka jer se njegovi izumi, tek sada, u potpunosti ostvaruju i verifikuju, putem bežičnog prenosa energije koji je Tesla zamislio – objasnila je dr Vesna De Vinča.

Nakon svečanog otvaranja, publici je predstavljena nesvakidašnja kolekcija Dejane Milosavljević „Tesline skulpture“ koju čine ekspresivne kreacije dizajnirane po uzoru na revolucionarne Tesline patente po kojima je planetarno poznat. Kreatorka nakita Jelena Mandić Urijel predstavila je kolekciju „Ličko seme" posvećenu Teslinom poreklu, što je posebno interesantno s obzirom na činjenicu da i sama potiče iz Like i deli korene sa čuvenim naučnikom. Po prvi put, Jelena nije predstavila samo komade nakita, već celokupnu ručno izrađenu kolekciju koju je upotpunila haljinama, torbacima, vunenim mokasinama i nezaobilaznom ličkom kapom.

Mladen Milivojević Baron prikazao je elegantne kreacije iz kolekcije pod nazivom „Žene su zaista volele Teslu", a njegovoj haljini, posebno iskreiranoj za ovu priliku, u publici se pojavila prva dama Tamara Vučić, dok je reviju u ulozi manekenke otvorila Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Ljubica Karađorđević. Čast da zatvori modnu reviju imao je Bata Spasojević koji je prikazao kolekciju „3,6,9 Tesla", inspirisanu Teslinim oduševljenjem brojem 3 i nizom 3, 6, 9. Briljantni srpski naučnik verovao je da se samo matematički može komunicirati sa drugim civilizacijama. Sve kreacije nosile su manekenke kompanije Miss Srbija.

Na prestižnom modnom događaju prisustvovale su brojne poznate ličnosti iz zemlje i sveta, članovi kraljevskih porodica, ambasadori, vlasnik najstarije fabrike parfema na svetu Bašari Nasri, glavna i odgovorna urednica najstarijeg ženskog magazina arapskog sveta „Al Šarkijah“ Suna Moja, NJKV Princeze Ljubica Karađorđević, Miss Srbije Anja Radić, popularne srpske voditeljke Ena Popov i Suzana Mančić, slikar Nebojša Pilipović Pilo, srpski šampion u golfu Dane Cvetković i mnogi drugi.

Autor:
Pošaljite komentar
SRPSKI MODNI DIZAJNERI U PARIZU! Kolekcije inspirisane NIKOLOM TESLOM spremne za GRAD SVETLOSTI

SRPSKI MODNI DIZAJNERI U PARIZU! Kolekcije inspirisane NIKOLOM TESLOM spremne za GRAD SVETLOSTI

11.11.2023. 15:59 16:20
TAMARA VUČIĆ OBIŠLA KUĆU NAJSTARIJEG FRANCUSKOG PROIZVOĐAČA KOZMETIKE Prva dama Srbije u bašti PALATE DORAN posadila jorgovan

TAMARA VUČIĆ OBIŠLA KUĆU NAJSTARIJEG FRANCUSKOG PROIZVOĐAČA KOZMETIKE Prva dama Srbije u bašti PALATE DORAN posadila jorgovan

14.11.2023. 20:33 20:50