light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТАМАРА ВУЧИЋ ПОДРЖАЛА ДОМАЋЕ ДИЗАЈНЕРЕ! СРПСКА МОДА инспирисана НИКОЛОМ ТЕСЛОМ одушевила ПАРИСКУ ПУБЛИКУ

16.11.2023. 10:26 11:11
Пише:
Извор: Небојша Бабић

У велелепној резиденцији амбасадорке Србије у Француској одржано је седмо издање модне манифестације Сербиан Fashion Day, ауторке др Весне Де Винче Југовић.

Ове јесени, сада већ традиционални модни спектакл, био је посвећен лику и делу великог српског научника и проналазача  Николе Тесле, а на ревији под називом "Тесла Fashion" представила су се четири престижна српска модна креатора: Бата Спасојевић, Младен Миливојевић Барон, Дејана Милосављевић и Јелена Мандић, која је даљи потомак чувеног Тесле.

Узбудљива ревија у којој је париска публика видно уживала, понудила је разноврсна дизајнерска решења инспирисана Теслиним животом и бројним достигнућима, а кроз спектакуларно вече  присутне је водио познати телевизијски новинар и водитељ Михајло Павић.

Богат музички програм уприличила је сопран солиста опере Народног позоришта Невена Ђоковић, а присутнима се обратила и прва дама Србије Тамара Вучић.

– Теслин генијални ум задржао се на кратко у нашем свету, просветљујући га својим научним идејама, али и данас представља бескрајну инспирацију за сваког уметника који може наићи на његове идеје у потрази за суштином људског постојања у овом свету - трагању за креативношћу и генијалношћу. Одата почаст великим људима представља изазов који захтева креативност и генијалност, али такође тражи храброст и велике вештине – рекла је супруга председника    Републике Србије госпођа Тамара Вучић.

Њена екселенција амбасадорка Републике Србије у Француској  Ана Хрустановић истакла је да су изузетно поноси што су домаћини једног овако значајног уметничког догађаја.

– Резиденција амбасадора Србије у Француској представља једну од најрепрезентативнијих дипломатских објеката које Србија има широм света, чију вредност додатно увећава башта са погледом на Ајфелов торањ. Луксузна палата у срцу Париза није само место за дипломатске пријеме и билатералне разговоре, већ и простор за значајне културне догађаје попут Српског дана моде - истакла је њена екселенција амбасадорка Републике Србије у Француској  Ана Хрустановић.

Ауторка пројекта Сербиан Fashion Day др Весна Де Винча Југовић подсетила је присутне на важност „човека светлости” који је овога пута био инспирација модним креаторима који су се представили у Паризу.

– Србин и Американац, велики визионарски научник и хуманиста који је обогатио свет са више од 700 научних изума, почевши од хидроелектране на водопаду Нијагара до наизменичне струје која је осветлила читаву планету. Тесла је разоткрио многе тајне за све нас. Назван је оцем 21. века јер се његови изуми, тек сада, у потпуности остварују и верификују, путем бежичног преноса енергије који је Тесла замислио – објаснила је др Весна Де Винча.

Након свечаног отварања, публици је представљена несвакидашња колекција Дејане Милосављевић „Теслине скулптуре“ коју чине експресивне креације дизајниране по узору на револуционарне Теслине патенте по којима је планетарно познат. Креаторка накита Јелена Мандић Уријел представила је колекцију „Личко семе" посвећену Теслином пореклу, што је посебно интересантно с обзиром на чињеницу да и сама потиче из Лике и дели корене са чувеним научником. По први пут, Јелена није представила само комаде накита, већ целокупну ручно израђену колекцију коју је употпунила хаљинама, торбацима, вуненим мокасинама и незаобилазном личком капом.

Младен Миливојевић Барон приказао је елегантне креације из колекције под називом „Жене су заиста волеле Теслу", а његовој хаљини, посебно искреираној за ову прилику, у публици се појавила прва дама Тамара Вучић, док је ревију у улози манекенке отворила Њено краљевско височанство принцеза Љубица Карађорђевић. Част да затвори модну ревију имао је Бата Спасојевић који је приказао колекцију „3,6,9 Тесла", инспирисану Теслиним одушевљењем бројем 3 и низом 3, 6, 9. Бриљантни српски научник веровао је да се само математички може комуницирати са другим цивилизацијама. Све креације носиле су манекенке компаније Miss Србија.

На престижном модном догађају присуствовале су бројне познате личности из земље и света, чланови краљевских породица, амбасадори, власник најстарије фабрике парфема на свету Башари Насри, главна и одговорна уредница најстаријег женског магазина арапског света „Ал Шаркијах“ Суна Моја, ЊКВ Принцезе Љубица Карађорђевић, Miss Србије Ања Радић, популарне српске водитељке Ена Попов и Сузана Манчић, сликар Небојша Пилиповић Пило, српски шампион у голфу Дане Цветковић и многи други.

Аутор:
Пошаљите коментар
СРПСKИ МОДНИ ДИЗАЈНЕРИ У ПАРИЗУ! Kолекције инспирисане НИКОЛОМ ТЕСЛОМ спремне за ГРАД СВЕТЛОСТИ

СРПСKИ МОДНИ ДИЗАЈНЕРИ У ПАРИЗУ! Kолекције инспирисане НИКОЛОМ ТЕСЛОМ спремне за ГРАД СВЕТЛОСТИ

11.11.2023. 15:59 16:20
ТАМАРА ВУЧИЋ ОБИШЛА КУЋУ НАЈСТАРИЈЕГ ФРАНЦУСКОГ ПРОИЗВОЂАЧА КОЗМЕТИКЕ Прва дама Србије у башти ПАЛАТЕ ДОРАН посадила јоргован

ТАМАРА ВУЧИЋ ОБИШЛА КУЋУ НАЈСТАРИЈЕГ ФРАНЦУСКОГ ПРОИЗВОЂАЧА КОЗМЕТИКЕ Прва дама Србије у башти ПАЛАТЕ ДОРАН посадила јоргован

14.11.2023. 20:33 20:50