Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL STIŽE ALEKS SIPIJAGIN Koncert ruskog trubača, Kostadinovića i društva u petak, 17. novembra

06.11.2023. 10:00 10:14
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Kao jedno od najatraktivnijih imena predstojećeg Novosadskog džez festivala, koji će se od 15. do 18. novembra održati u Pozorištu mladih, bez ikakve sumnje se nametnuo ruski trubač sa američko-italijanskom adresom Aleks Sipijagin.

Od kako se početkom 1990-tih preselio u SAD, Sipijagin je stekao izuzetnu međunarodnu reputaciju kao vrhunski trubač, flugelhornista i kompozitor, u čijim venama teče ona nepatvorena yez tradicija. Iako je planetarno poznat postao tek kada je stigao na Zapad, ovaj trubač, rođen 1967. u Jaroslavu, itekako je dobre osnove stekao tokom studija na Moskovskom muzičkom institutu „Alfred Garijevič Šnitke” i Državnom muzičko-pedagoškom institutu Gnesin, s tim da je tokom školovanja svirao i u nekoliko poznatih ruskih ansambala.

Verovatno najvažnija godina u njegovoj karijeri bila je 1990, kada je postao laureat Prvog sveruskog takmičenja mladih džez izvođača, koje je održano u Rostovu na Donu. Jer, zahvaljujući tom uspehu, iste godine je sa studentskim džez sastavom učestvovao na Corpus Christi Jazz festivalu u Teksasu, nakon kojeg je pozvan na Međunarodno takmičenje Luj Armstrong u Vašingtonu. Potonja izuzetna svirka u glavnom gradu SAD otvorila mu je mnoga vrata i Aleks je već sledeće godine postao stanovnik Njujorka.

Prvi njegov američki angažman bio je s Gil Evans Bendom, da bi 1993. postao član Zebra Coast Orchestra Gila Goldsteina, a 1994. godine se priključio grupi George Gruntz Concert Jazz Band. Nastupao je i sa bendom bubnjara Boba Mosesa, a 1995. se  priključuje Mingus Big Bandu, da bi nešto kasnije postao deo Mingus Dynasty i Mingus Orchestra. Potom će kao sajdmen nastupati sa brojnim imenima kao što su, između ostalih, Eric Clapton, Dr. John, Aaron Neville and Elvis Costello, Michael Franks, Regina Litvinova, Marcel Krömker, Daniela Schächter i Dave Sanborn. Bio je i deo Gremijem nagrađenih albuma Dave Holland Big Banda, What Goes Around i Overtime, Michaela Brecker Quindecteta ’Wide Angles’ i Dafnis Prieto Big Banda ’Into the Sunset’.

Alek Sipijagin je snimio i više od 20 albuma gde je on bend- lider. Većina njegovih dosadašnjih autorskih CD-ova puno je zanimljivih melodijskih obrata, jer na njih projektuje isti glas s kojim improvizuje, samo napisan za više instrumenata:

„Odišući samopouzdanjem uz virtuoznost bez napora, Sipijagin nastupa s uverljivim i emotivnim glasom na svom instrumentu koji ga jasno uzdiže i razlikuje od njegovih savremenika”. Kritika za njega još kaže da je „improvizator bez tehničkih ograničenja, koji održava prekrasan zvuk u celom registarskom rasponu trube, upravljajući harmonijskom i ritmičkom složenošću s preciznošću, strašću i postojanim lirizmom”. 

Početkom 2023. izdao je svoj najnoviji album Mel's Vision za izdavačku kuću Criss Cross i deo tog materijala biće u prilici da čuje i novosadska publika

Inače, na jubilarno, 25. izdanje Novosadskog džez festivala Sipijagin dolazi sa našim poznatim bubnjarem, kompozitorom i aranžerom Vladimirom Kostadinovićem, zatim saksofonistima Jakom Kopačem i Lenartom Krečičem, kontrabasistom Džošom Ginsburgom, te pijanistom Denijem Grisetom, koji spada u red najtraženijih muzičara ne samo njujorške već globalne džez scene proteklih 20 godina. Sipijagin, Kostadinović i društvo nastupiće u petak, 17. novembra, u 20 časova. Podsetimo, ulaznice za predstojeći festival u prodaji su na biletarnici Gigs tiksa u novosadskom Pariskom magazinu.  

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
GUČA POTUKLA EGZIT Sabor trubača DRUGA NAJPOSEĆENIJA MANIFESTACIJA u ovoj godini (FOTO)

GUČA POTUKLA EGZIT Sabor trubača DRUGA NAJPOSEĆENIJA MANIFESTACIJA u ovoj godini (FOTO)

28.09.2023. 12:40 12:43