Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Melanom je NAJOPASNIJI I NAJAGRESIVNIJI tumor kože! Dr Ilijin: Preventivni pregledi najbitniji - SOLARIJUMI SU TOLIKO OPASNI DA IH TREBA ZABRANITI!

03.07.2023. 10:06 10:36
Piše:
Foto: Pixabay

Melanom je najagresivnija i najopasnija vrsta tumora kože. Zbog izuzetno velikog metastatskog potencijala i recidivantnosti, melanom uzrokuje najveći procenat smrtnosti. Doktorka Ivana Ilijin, dermatovenrolog, ističe da su veoma bitni preventivni pregledi kože jednom godišnje, jer ako karcinom tada i otkrijemo, verovatno će to biti u najranijem stadiumu, kada je izlečiv.

-Prevencija melanoma je od izuzetne važnosti s obzirom da je leto uveliko u toku, pa je bitno da se adekvatno štitimo od Sunca. Mnogi ljudi vole da se sunčaju i to je sasvim u redu, ali moramo da budemo oprezni u tome. Sunce je naučno dokazano faktor rizika u nastanku karcinoma kože (melanoma), kao jednog od najagresivnijih karcinoma uopšte. 

Preventivni pregledi mladeža često imaju moć da spasu kožu

Kako navodi doktorka, pored zaštite od Sunca, važni su preventivni dermatološki pregledi cele kože koji treba da se obavljaju jednom godišnje.

- Pregled izgleda tako što se kontroliše cela koža korišćenjem aparata koji se zove dermoskop. Pregled je potpuno bezbolan i traje 15 do 20 minuta, u zavisnosti od toga koliko osoba ima mladeža. Dakle, pregledamo celu kožu, od glave do pete, uključujući i kosmati deo.

Dodaje da kada govorimo o mladežima, moramo znati da ne nastaje svaki melanom od mladeža. On može nastati kao nova promena ili na postojećem mladežu.

- Rizični su mladeži koji su veći od 5-6 mm u prečniku (iako to ne znači da melanom ne može da se javi na manjim mladežima), mladeži koji imaju nepravilne ivice, boje unutar mladeža (plava, tamno smeđa, braon, crvenkasta, beličasta), ukoliko je mladež naglo promenio veličinu ili izdigao iznad ravni kože. Tada dermatolog, na osnovu dermoskopskih karakteristika, procenjuje da li je reč samo o mladežu ili ima karakteristika koje bi vodile ka melanomu – objašnjava dr Ilijin.

Sunčanje direktan faktor rizika za nastanak melanoma

Letnji period godine je najopasniji za kožu zbog visokog indeksa UV zračenja. Sunčanje je dokazani faktor rizika za nastanak karcinoma kože (melanoma), te Sunce značajno utiče na veći rizik od nastanka karcinoma, zbog čega je presudno poštovati mere prevencije:

- Ako se adekvatno štitimo, taj rizik će se svesti na minimum. Veoma je važno kada se izlažemo Suncu, da to bude u ranim jutarnjim satima i kasnim posle podnevnim satima (do 10č i posle 16č) i to uz velike zaštitne faktore. Uvek preporučujem SPF 50 , uz nošenje šešira, majica sa UV zaštitom, biranja hladovine itd.

Dr Ilijin: Solarijumi su toliko štetni da ih treba zabraniti!

Još jedan opasan faktor rizika koji traje tokom cele godine, a kome se neretko podvrgavaju mladi iz estetskih razloga su solarijumi. Doktorka Ilijin je na pitanje, da li posećivati solarijume, imala izričit stav.

-Ne! Jedan odlazak u solarijum značajno povećava rizik od karcinoma kože. Odgovori poput odem jednom mesečno ili solarijumom samo pripremim kožu za more nekoliko dana pred more, nije zadovoljavajući. Odlazak u solarijum ne bi trebao da se događa, naročito ne u današnje vreme. I ja i svaki moj kolega decidno savetujemo pacijente da upotreba solarijuma nije dobra i da bi trebala da se zabrani u našoj državi i širom sveta!

Dodaje da ono što je u tolikoj meri opasno po našu kožu, a šta izaziva izlaganje solarijumu jesu zračenja koja su u ogromnoj koncetraciji, a kojima je telo izloženo u kratkom vremenskom periodu. 

Lep ten je ipak moguće postići bez sunčanja i izlaganja soalrijumu

S obzirom da u letnjem periodu godine svi želimo da imamo lep ten, doktorka Ilijin preporučuje alternative, i Suncu i solarijumu. 

-Mogu da se koriste stvarčice koje služe kao kamuflaža – kreme za samopotamnjivanje, sprej tenovi. Mada ni to nije obavezno. Treba da se trudimo da održimo svoju boju kože. Cilj nam je da ne „pocrnimo“, nego da održimo svoju boju. To je najzdraviji i najbolji način, ne samo za prevenciju melanoma, već je i dobar „antiejdžing“, jer Sunce i solarijumi pored negativnih zdravstvenih efekata, dovode i do bržeg starenja kože – objašnjava ona.

Opekotine kože izuzetno opasne!

Ukoliko se ipak opustimo na Suncu i dovedemo kožu u stanje intenzivnih opekotina koje su trajale duže od 2-3 dana, i tada povećavamo rizik od nastanka melanoma.

- Ako smo često goreli na Suncu, dobijali fleke na koži, među tim flekama često može da se sakrije i neki karcinom. Ukoliko se već dese opekotine, potrebno je adekvatno reagovati u zavisnosti od stepena – mazati adekvatne kreme, koje se nanose posle izlaganja Suncu, da bi ublažili efekte pregorevanja – podseća doktorka.

Adekvatna nega najbitnija tolom letnjih dana

- Što se tiče nege tela i lica u letnjem periodu godine, veoma je važna hidratacija – što više tečnosti, voća, povrća i što laganije kreme i losioni. Leti koža treba da odmara i da se priprema za period od jeseni, kada drugačiju pažnju posvećujemo njenoj nezi – podvlači dr Ilijin.

S.K.

Autor:
Pošaljite komentar