Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAKON PISANJA DNEVNIKA Odmotava se klupko sećanja na zatvorenike logora Oflag VIc

04.06.2023. 17:16 17:35
Piše:
Izvor: privatna arhiva

Nakon što je prošle nedelje u „Dnevniku“ pročitao članak o logoru Oflag VIc u Osnabriku, Novosađanin Milan Vasić otvorio je vrata svoga doma istoričaru dr Željku Dragiću i našem reporteru kako bi ispričao priču o svom ocu koji je kao vazduhoplovni oficir Jugoslovenske kraljevske vojske bio zatočen u tom zarobljeničkom logoru u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata.

Okružen pismima, požutelim fotografijama, novinskim člancima iz doba rata, ovaj osamdesetdevetogodišnji sudija u penziji, sa neverovatnom vedrinom u očima i osmehom na licu, govoreći o sudbini svoga oca Branimira Vasića, razgrnuo je naslage zaborava s tog razdoblja srpske istorije, poznatog malobrojnima u Srbiji.

Po njegovim rečima, Branimir Vasić obreo se u Oflagu VIc u Osnabriku, jednom od mnogobrojnih oficirskih logora, 29. aprila 1941. godine, i jedan je od onih među blizu 6.500 koliko ih je u njemu bilo, koji su odlučili da se ne vrate u domovinu po oslobođenju. Po sopstvenom priznanju u autobiografiji koju je ostavio iza sebe, Branimir je taj postupak pravdao rečima da su Ruzvelt i Čerčil izneverili njihova nadanja da zapadni saveznici neće dozvoliti da Tito zavlada Jugoslavijom i tako su posle oslobođenja, prešli u englesku službu.

– Bio je pravdoljubiv i dosledan principima profesije – kaže Milan Vasić za svog oca. – Kada je vojska nakon bombardovanja Niša 8. aprila 1941. godine, u kom smo živeli jer je on u tom gradu bio na službi, krenula put Sarajeva, odnosno Mostara odakle je trebalo da se piloti i izviđači prebace u Englesku po avione za borbu protiv Nemaca, susreli su se na tom putu on i majka koja je sa bratom i sa mnom krenula u selo Pretoke kod Kragujevca kod tatine sestre. Mama mu je rekla da pođe s nama u selo, međutim, on je odbio rečima: „Tamo gde je mesto mojim vojnicima, tamo je mesto i meni“ i otišao je za njima. Te njegove osobine došle su do izražaja i u slučaju nemačkog kapetana čiji avion je bio oboren u blizni Niša. Prvi put se s njim susreo kada su mu ga doveli da ga ispita jer je on dobro govorio nemački pošto mu je majka bila Nemica.


Sudar s drugim avionom u vazduhu

Branimir Vasić je jedno od petoro dece mašin–bravara Milana Vasića i Katarine Štimler. Rođen je 1905. u Crniću u kom mu je otac radio kao šef mašinskog odeljenja Bajlonijevog mlina. Kratko vreme, od 1910. do 1913.  živeo je u Francuskoj s roditeljima gde je njegovog oca Ministarstvo vojske i mornarice poslalo kao člana komisije da prati izradu i prijem topova za srpsku vojsku. Otac mu je doživevši srpsku golgotu umro 1916. u Nici. Branimir je stupio u Vojnu akademiju 1924. godine iako je želeo da upiše glumačku ili umetničku. Dve godine kasnije odlazi na vazduhoplovnu obuku. Izviđačku školu je završio u Petrovaradinu i posle toga biva raspoređen u Drugu eskadrilu u Rajlovac. U Novom Sadu 1928. završava i pilotsku školu, a 1934. i školu za noćno letenje. U svojoj autobiografiji navodi da je 1937. imao sudar s drugim avionom u letu koji ga umalo nije stajao života! Avion Brege 19 na visini od 1.700 metara, iznad poligona za vazdušnu borbu udario je u avion Potez 25  kojim je Branimir pilotirao. Prvi avion se srušio, a Branimir je uspeo da spusti svoju letilicu u polje kukuruza. Posada prvog aviona se spasila  blagovremeno iskočivši  uz pomoć padobrana. Pre toga, 1932. godine, Branimir je određen za ađutanta Vazduhoplovne škole gađanja u Beloj Crkvi, gde upoznaje učiteljicu Milicu Irović, kćerku direktora tamošnje gimnazije i ženi se njome kao vazduhoplovni kapetan II klase 1933. Sledeće godine rađa im se sin Milan, a 1936. i Toma.  


Nedugo zatim primetio je prilikom povlačenja kako istog nemačkog pilota vezanog sprovode i zahtevao od naših vojnika da ga odvežu, ne sluteći da će taj njegov human postupak pilot zapamtiti. – U Oflagu je 1942. godine komandant logora direktno, što nije bilo uobičajeno, tražio mog oca. Kad je došao, dočekao ga je jedan visoki nemački oficir i rekao mu da je dobio izričito naređenje od Hitlera da ga pusti kući zbog viteškog odnosa prema jednom nemačkom oficiru, odnosno pilotu. Moj otac je rekao: „Ne, kad moji drugovi budu išli kući, ići ću i ja“. I tako je ostao – kaže Milan Vasić. Zarobljenici u oficirskim logorima u Namačkoj, a posebno u ovom koji je funkcionisao po Ženevskoj konvenciji, imali su drugačiji tretman. To potvrđuje i sam Branimir u svojoj autobiografiji. U Oflagu je dobio priliku da iskaže svoje umetničke afinitete, koje zbog majčinog navaljivanja da upiše Vojnu akademiju, nije uspeo ranije da ispolji. “Za sve vreme zarobljeništva u osnabričkom logoru bavio sam se mnogo čitanjem, učenjem nemačkog, talijanskog i engleskog jezika, svirao u logoraškom orkestru, prvo bas-fligerhorn, a zatim zugpezaunu, pevao u horu i pisao pozorišne komade, romane i pesme. Dva moja pozorišna komada igrana su u pozorištu ’Rodna gruda’“, napisao je između ostalog Branimir u autobiografiji. Odlučivši da ostane u Nemačkoj, Branimir je ujedno odlučio i da prekine odnose s porodicom uprkos nastojanju supruge Milice da ponovo budu na okupu. Ona je iz rodne Bele Crkve posle rata sa sinovima Milanom i Tomom prešla u Novi Sad gde su oni završili fakultete, a ona se zaposlila u Pokrajinskom zavodu za poljoprivredu. – Brat je jednom bio kod oca u Nemačkoj, a ja tri puta – kaže Milan. – Posle majčine smrti dolazio je kod nas. Umro je 1988. Njegova želja je bila da bude kremiran. Urnu s njegovim pepelom smo položili pored majčinog groba. Branimir se po otpuštanju iz stražarske službe u engleskoj vojsci pod čijom upravom je bila Donja Saksonija, preselio u Braunšvajg gde je neko vreme radio kao tehnički crtač budući da je nešto pre toga završio taj kurs, a potom se bavio i drugim poslovima. 

Zorica Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar