Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Da li znate koliko smeju da stoje kuvana jaja?

11.04.2023. 11:26 11:31
Piše:
Foto: Pixabay.com

Pitanje posebno aktuelno ovih dana…

Koliko dugo kuvana jaja mogu biti u frižideru?

Obojena kao i kuvana jaja čuvaju se u frižideru.

Ako im ljuska nije oštećena, u frižideru se mogu čuvati do konzumacije i više od sedam dana.

Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku od jedan do dva dana, tokom kojih se čuvaju u frižideru.

U slučaju kupovine već skuvanih/obojenih jaja u prodavnici, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuvano jaje bez ljuske može se držati u frižideru jedan do dva dana, piše Radio Sarajevo.

Pravilo koje uvek važi – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potiče od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju, piše HAPIH.

Kuvanje jaja

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Pri tome je dobro znati da ih ne bi trebalo skuvati puno ranije, budući da su lakše kvarljiva u odnosu na sveža, piše Večernji.hr.

Kod pripreme kuvanja "na tvrdo",  jaja bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje dva do tri cm.

Za savršeno tvrdo kuvana jaja, sa zlatno-žutim žumancetom bez zelenih rubova, preporuka je zagrejati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, u zavisnosti  o veličini jaja.

Farbanje jaja

Ovako skuvana jaja treba farbati dok su još topla. Ako se farbanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te spremiti u frižider do ukrašavanja.

Jaja se mogu obojiti prirodnim ili veštačkom bojama. Prilikom kupovine veštačkih boja, pripazite da su označene kao prehrambene. Osim toga, jaja možete obojiti i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka, spanać ili cveklu.

Piše:
Pošaljite komentar