Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Autor Jutjub kanala Snaga bilja: Lečenje prilagoditi čoveku, ne bolesti

19.11.2022. 16:31 21:35
Piše:
Foto: snagabilja.rs

NOVI SAD: Dok većina dece obožava kućne ljubimce, ja sam uvek bio fasciniran biljkama i voleo vreme da provodim u šumi, kaže Momčilo Antonijević, novinar i jedan od najpoznatijih travara u našoj zemlji, koji svoje znanje nesebično deli putem svog Jutjub kanala „Snaga bilja” ali i gostovanjem u Jutarnjem programu RTS-a.

Momčilo je i autor knjige „Divlji kuvar” koja sadrži recepti sa divljim, lekovitim i mirisnim biljem koje na različite načine doprinosi snazi imuniteta, a samim tim i kvalitetu života. Momčilo Antonijević organizuje i školu poznavanja i upotrebe lekovitog bilja „Biljarnica online”, a sve detalje možete saznati na njegovom instagram profilu ili sajtu www.snagabilja.rs.

Kako ste otkrili snagu bilja i počeli da se bavite travarstvom?

- Moja porodica ima kuću na Zlatiboru tako da smo moj mlađi brat Vladimir i ja svako leto barem mesec dana provodili na ovoj divnoj planini. Uvek sam znao gde ima šumskih jagoda, na kojoj strani treba tražiti pečurke i vrlo brzo sam naučio da sakupljam bilje koje smo uvek imali u kući: divlju nanu, majčinu dušicu, kantarion, hajdučicu, travu ivu. Pored prirode, uvek sam voleo da čitam. Posebno me privlačila teška debela knjiga doktora Jovan Tucakova „Lečenje biljem”. Međutim moj život verovatno ne bi nikada krenuo u ovom pravcu da se sve ovo nije dešavalo devedesetih godina u Srbiji. Na konačni ishod jako je uticala moja osobina da iz najtežih i najstrašnijih situacija umem izvučem najbolje. I tako jednog dana, napunio sam korpu buketićima osušenih trava, raširio stolnjak u pešačkoj zoni i poređao svoje biljčice. Ljudi su se odmah zainteresovali. Kao svaki dobar đak naučio sam priču o taninima, eteričnim uljima, saponinima, heterozidima i njihovom delovanju. Oko mene se već stvorio krug zainteresovanih koji su počeli da postavljaju pitanja: Koliko dugo smem da pijem čaj od majčine dušice? Mogu li zovu da mešam sa žalfijom? Kako se pravi kantarionovo ulje? Na sva pitanja sam detaljno odgovarao. Kada sam završio svoje iscrpno izlaganje jedna gospođa koja je sve s pažnjom slušala rekla je jednostavno: „Spakuj mi sve to”. Pogledao sam je pomalo zbunjeno jer nije ni pitala koliko sve to košta, a koštalo je okruglo deset nemačkih maraka (uvek se začudim kada pomislim da je u pitanju pet evra). Spakovao sam joj veze majčine dušice, kantariona i hajdučice, korenčiće omana, list bokvice i šumske jagode, kičicu i rusomaču. Često se setim njenog lica, čini mi se da bih i danas mogao da je prepoznam.

Koje čajeve ili tinkture preporučujete za podizanje imuniteta pre zahlađenja vremena?

- Za podizanje imuniteta najbolje je piti matičnjak, majčinu dušicu, ehinaceu, šipurak…

U našem narodu postoji izreka Neću čaj nisam prehlađen, te ispada da čajeve pijemo samo kad smo prehlađeni. Koji je čaj zapravo najbolji za prehladu?

- Poznati narodni lekovi protiv prehlade su čajevi od zove i lipovog cveta koji se piju topli.

Da li postoji čaj ili tinktura za izbacivanje šlajma?

- Mnoge biljke deluju blagotvorno na organe za disanje i podstiču čišćenje bronhija. U tu grupu spadaju bokvica, oman, divizma, miloduh, bršljan…


Lek od aloje i meda za jačanje organizma

Potrebno vam je: 150 g svežeg lišća aloje, 3 supene kašike destilovanog alkoholnog pića (najbolje dobra rakija, mada može i votka ili viski), 250 g prirodnog meda.

Priprema: Listove težine 150 g očistite dobro vlažnom krpom i ostavite da stoje 8 dana u frižideru. Nakon tog vremena, uklonite bodlje, isecite na komadiće i ubacite u blender. Dodajte tri supene kašike jačeg alkoholnog pića koje služi za bolju apsorciju na kapilarnom nivou prilikom konzumiranja i koje igra ulogu dobrog konzervansa. Sameljite u kašu, pa dodajte med i izmešajte dobro kašikom. Ukoliko baš ne konzumirate alkohol, upotrebite prirodno jabukovo sirće u istoj količini. Čuva se u flašici od tamnog stakla u frižideru i pije po jedna kašika pola sata pre jela, tri puta na dan.


Da li možda postoji čaj koji podiže temperaturu tela, u slučaju da bude problema s gasom, grejanjem?

- Šolja bilo kog toplog domaćeg čaja, pravilno pripremljenog će pomoći u hladnim danima.

Nakon korone mnogo ljudi svakodnevno pije Ce i De vitamin kao i cink i selen, koje su prirodne zamene za ove vitamine?

- Vitamini i minerali su prirodne supstance koje se nalaze u biljkama i hrani ili ih naš organizam sam sintetiše. Peršun je izuzetno bogat vitaminom Ce, ulje od semenki bundeve je odličan izvor cinka, a selenom posebno obiluje brazilski orah.

Postoji mnogo saveta kako održavati zdravlje i šta piti za prevenciju. Koja je vaša preporuka za dnevnu rutinu jednog zdravog čoveka i da li se ona menja s godišnjim dobima?

- Lečenje biljem trebalo bi da bude prilagođeno čoveku, ne bolesti, pa tako treba uzeti u obzir navike, vrstu posla i okolnosti u kojima neko živi i radi da bi se napravila prava kombinacija biljaka baš za njega. Šolja čaja od koprive, nane ili đumbira ujutru, a šolja čaja od vranilove trave ili matičnjaka uveče može biti od pomoći svakom. Propolis nije biljka, ali ga pčele proizvode od biljnih smola i ulja i jedan je od najefikasnijih prirodnih sredstava za čuvanje dobrog zdravlja.

Snežana Milanović

Piše:
Pošaljite komentar
Privatno lečenje skupo, državno neefikasno

Privatno lečenje skupo, državno neefikasno

02.11.2022. 12:29 12:31