Kupovna zimnica jeftinija, a domaće ipak slađe
NOVI SAD: Jesen je stigla ne samo kalendarski, već se može prepoznati po velikom izboru povrća na pijacama od kojeg se sprema zimnica, kisela salata i kuva paradajz.
Taj običaj nije više prisutan kod ovdašnjih domaćica kao što je to bilo ranijih godina, ali uvek kada dođe jesen postoji dilema šta je jeftinije kupiti gotovu zimnicu nastalu u industrijskim pogonima ili je pripremati u sopstvenoj radinosti.
U marketima već skoro mesec dana traju akcije zimnice i potrošačima nude tegle kornišona (680 grama) za oko 200 dinara, pečene paprike za 300, takođe 680 grama, barene paprike za 150 dinara, cvekle za 160 dinara, ajvara u tegli od 350 grama za 200 dinara.
To su minimalne cene zimnice jer raspon ovih priloga uz glavno jelo ide i do 400 i 500 dinara, a ajvara, ukoliko je na police stigao iz domaće radinosti, od 800 do više od 1.000 dinara, u teglama od nepunih kilograma. Zato je potrebno poznavati i koliko košta povrće na pijacama.
U poređenju sa cenama od prošle godine, zimnica iz prodavnica je skuplja bar za 20 odsto, ali je skuplje i povrće i postoji račun da je bolje snabdeti se zimnicom u trgovinskim lancima nego trošiti vreme i trud u pripremama.
Na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu kilogram kornišona je od 230 do 250 dinara, crvene paprike od 120 i 130 kilogram, babure 140 dinara, patliyanke od 130 do 150 dinara
Kilogram paradajza je 130 i 140 dinara, dok je kuvani paradajz litar oko 220 dinara pa naviše u radnjama. Ukoliko se pođe od toga da kuvanje paradajza predstavlja veliki posao, jer ga treba oprati, iseći, skuvati, ispasirati i naliti u flaše, 220 dinara gotovog paradajza je zabadava.
Vredi kiseliti kupus
Jedino kupus treba, bez razmišanja, kiseliti u sopstvneoj režiji.
Kilogram svežeg kupusa naveliko na Kvantaškoj pijaci sada košta 45 dinara, dok na novosadskim pijacama već ima kiselog kupusa u vakuum pakovanju i prodaje se, ribani i prokole, za 250 dinara kilogram.
Prosečna prokola obično teži oko tri kilogram i lako se može doći do računa da jedna prokola košta koliko i kilogram mlevenog svinjskog mesa - oko 750 dinara.
I još kada se krene računati i električna energija potrebna da se paradajz skuva, ali i pripremi preliv od kojeg .krastavci i paprika dobijaju kiseli ukus, gotova zimnica, nastala u industrijskim pogonima, sigurno je jeftinija varijanta. Posebno što je i gorivo sada skupo jer do pijace, kada se kupuje po više kilograma, treba otići automobilom.
Takođe, treba uzeti u obzir i koliko košta preliv za zimnicu. Litar sirćeta se ne može kupiti ispod stotinu dinara, šećer košta malo više od stotinu dinara kilogram, so je od oko 70 dinara kilogram, biber u zrnu 20 grama oko 70 dinara, lovorovo list u pakovanju od 12 grama od 50 do 60 dinara.
S druge strane, biće mnogo domaćica koje će izmeću cene i kvaliteta, ipak, izabrati kvalitet i tradiciju. Domaće je uvek slađe.
Z. Delić