Počela sezona spremanja zimnice, tezge pune, šljive se najviše prodaju
Kako odmiče leto i prolaze godišnji odmori gužve na pijacama, a naročito na Futoškoj, sve su veće. Kupci užurbano prolaze, povremeno zastanu da razgledaju robu i cene, a potom, uzavisnosti od potreba i mogućnosti, zadrže se kod neke od tezgi i pazare.
Ponuda je raznovrsna, a najprometniji deo pijace je onaj sa voćem i povrćem. Crvene voćke koje su u jeku letnje sezone bile najprimamljivije sada zamenjuju nove, poput grožđa, krušaka, šljiva i jabuka, dok se na ponekoj tezgi nađu i južne, uvek aktuelne.
Prema rečima prodavaca, najviše se prodaju šljive. Kilogram ove voćke može da se pazari po ceni od 80 do 100 dinara. Cene crnog i belog grožđa prilično su ujednačene, te se kreću od 100 do 160 dinara. Za kruške je potrebno izdvojiti od 100 do 150 dinara, dok se jabuke, u zavisnosti od veličine i kvaliteta, mogu pronaći po ceni od 50 pa do 100 dinara.
Tu su i nektarine, koje uglavnom staju od 100 do 150 dinara, dok cena bresaka varira od veličine ploda, pa su najsitnije 80, a one najkrupnije čak 180 dinara. Opseg cena borovnica je prilično širok, pa se kilogram ove voćke može kupiti za 450, a dok je najviša cena 800 dinara. Malina ima samo na jednoj tezgi i koštaju 1.000 dinara. Lubenice je ostalo malo pa joj je cena snižena na 50 dinara po kilogramu. Voćka koja postaje sve aktuelnija je smokva. Za sitnije plodove treba izdvojiti 150, dok su najkrupniji 200 dinara po kilogramu.
Ukoliko se neko od kupaca ipak odluči za južno voće, banane će platiti od 130 do 220 dinara po kilogramu, dok je samo pre nedelju dana mogla da se nabavi za 85 dinara. Cene grejpa i limuna i su jednake i kilogram je 250 dinara, dok se cena naranye kreće i do 300. Ananas može da se nabavi za 100 do 250, a avokado za 80 dinara.
Sezona zimnice polako se približava, tako su najtraženiji krastavci kornišoni, feferone, crvene paprike roge, ali i somborska ljuta i slatka paprika, pogodna za pripremu različitih specijaliteta.
Domaćice su početkom septembra počele da se pripremaju za pravljenje turšije pa neke povrtne vrste kupuju u velikim količinama. Kilogram kornišona može da se nabavi po ceni od 100 do 200 dinara, a feferone za 300 dinara. Za pripremu ajvara kupuje se crvena roga i to po ceni od 130 do 150 dinara. Cena somborske ljute paprike varira od 120 do 200, dok je slatka nešto jeftinija i košta od 100 do 150 dinara. Ko planira da pravi zimnicu od cvekle, za kilogram će izdvajati 150 dinara. Babure su snižene na 100, a krastavac može da se nabavi po ceni od 50 do 80 dinara. Paprika ljuta roga staje od 100 do 130 dinara. Paradajz je, takođe, jeftiniji i košta od 100 do 120 dinara po kilogramu, dok je sorta volovsko srce 150 dinara. Cene krompira se kreću od 70 do 100, kupusa od 70 do 80, a karfiola od 130 do 200 dinara po kilogramu.
Patliyan staje 100-130, tikvice od 50 do 100 dinara, šargarepa od 80 do 130, a praziluk 300 dinara. List celera je 50, a koren 350 dinara. Kilogram kukuruza šećerca košta oko 60 dinara. U ovom slučaju, najčešći su popusti na količinu poput: četiri, pet ili šest klipova za 200, u zavisnosti od veličine istog. Crni luk je 100 dinara. Za kilogram pasulja, zavisno od sorte, treba izdvojiti od 400 do 800, a za boraniju 300 dinara. Blitva je 80, a spanać 500 dinara po kilogramu.
Mnogo je i tezgi na kojima se prodaju domaći proizvodi poput jaja, meda, domaćih začina, pa je i takva roba veoma popularna među kupcima. Cene jaja kreću se od 16 do 19 dinara. Začini poput mlevenog bibera, slatke ili ljute, tucane ili dimljene paprike koštaju 2.000 dinara po kilogramu. Litra kuvanog slatkog paradajza košta 200 dinara, a ljutog 300. Tegla domaćeg pekmeza, bilo da je od šljive ili od kajsije, može da se nabavi za 500 dinara.
Za ljubitelje pečuraka stvari stoje ovako: 400 grama šampinjona staje 80 dinara, 300 grama bukovače 250, kilogram vrganja je 1.500, a kilogram šitaki pečurke 1.700 dinara.
Na jednoj od tezgi izložena je široka ponuda prirodnog domaćeg meda i proizvoda od meda, pripremljenih u selu Vajska. Kilogram bagremovog meda na ovoj tezgi košta 1.200 dinara. Livadski i med od uljane repice staju po 900 dinara. Ista količina cvetnog praha, odnosno polena, može da se nabavi za 1.600, dok je bočica kapi propolisa 200 dinara. Osim navedenog, ovde mogu da pazare i ljubitelji domaće rakije. Tako će oni za šljivu, jabuku i lozu da izdvoje 400, za dunju i kajsiju 600, a za orahovaču 800 dinara po litri.
Pored aktuelnih cena robe, prodavci svakodnevno pripremaju za kupce razne akcijske cene i popuste na količine. Tako su tezge išarane natpisima poput „2 komada belog luka za 50” i „2 kilograma bresaka za 150”. Ima i šaljivih poruka na tezgama sa voćem i povrćem, koje su najčešće upućene probirljivim kupcima poput „Biraj i uzmi! Ne kopaj, ne ori, ne buši!”. Tako je atmosfera na pijaci veoma pozitivna za šta su, naravno, zaslužni duhoviti i ljubazni prodavci.
D. Klašnja