Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Куповна зимница јефтинија, а домаће ипак слађе

30.09.2022. 12:25 12:26
Пише:
Фото: pixabay.com

НОВИ САД: Јесен је стигла не само календарски, већ се може препознати по великом избору поврћа на пијацама од којег се спрема зимница, кисела салата и кува парадајз.

Тај обичај није више присутан код овдашњих домаћица као што је то било ранијих година, али увек када дође јесен постоји дилема шта је јефтиније купити готову зимницу насталу у индустријским погонима или је припремати у сопственој радиности.

У маркетима већ скоро месец дана трају акције зимнице и потрошачима нуде тегле корнишона (680 грама) за око 200 динара, печене паприке за 300, такође 680 грама, барене паприке за 150 динара, цвекле за 160 динара, ајвара у тегли од 350 грама за 200 динара.

То су минималне цене зимнице јер распон ових прилога уз главно јело иде и до 400 и 500 динара, а ајвара, уколико је на полице стигао из домаће радиности, од 800 до више од 1.000 динара, у теглама од непуних килограма. Зато је потребно познавати и колико кошта поврће на пијацама.

У поређењу са ценама од прошле године, зимница из продавница је скупља бар за 20 одсто, али је скупље и поврће и постоји рачун да је боље снабдети се зимницом у трговинским ланцима него трошити време и труд у припремама.

На Кванташкој пијаци у Новом Саду килограм корнишона је од 230 до 250 динара, црвене паприке од 120 и 130 килограм, бабуре 140 динара, patliyankе од 130 до 150 динара

Килограм парадајза је 130 и 140 динара, док је кувани парадајз литар око 220 динара па навише у радњама. Уколико се пође од тога да кување парадајза представља велики посао, јер га треба опрати, исећи, скувати, испасирати и налити у флаше, 220 динара готовог парадајза је забадава.


Вреди киселити купус

Једино купус треба, без размишања, киселити у сопствнеој режији.

Килограм свежег купуса навелико на Кванташкој пијаци сада кошта 45 динара, док на новосадским пијацама већ има киселог купуса у вакуум паковању и продаје се, рибани и проколе, за 250 динара килограм.

Просечна прокола обично тежи око три килограм и лако се може доћи до рачуна да једна прокола кошта колико и килограм млевеног свињског меса - око 750 динара.


И још када се крене рачунати и електрична енергија потребна да се парадајз скува, али и припреми прелив од којег .краставци и паприка добијају кисели укус, готова зимница, настала у индустријским погонима, сигурно је јефтинија варијанта. Посебно што је и гориво сада скупо јер до пијаце, када се купује по више килограма, треба отићи аутомобилом.

Такође, треба узети у обзир и колико кошта прелив за зимницу. Литар сирћета се не може купити испод стотину динара, шећер кошта мало више од стотину динара килограм, со је од око 70 динара килограм, бибер у зрну 20 грама око 70 динара, ловорово лист у паковању од 12 грама од 50 до 60 динара.

С друге стране, биће много домаћица које ће измећу цене и квалитета, ипак, изабрати квалитет и традицију. Домаће је увек слађе.

З. Делић

Пише:
Пошаљите коментар
Почела сезона спремања зимнице, тезге пуне, шљиве се највише продају

Почела сезона спремања зимнице, тезге пуне, шљиве се највише продају

13.09.2022. 10:01 10:22