Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tanja Abadžić ideju iz Francuske donela u Bačku Palanku

31.01.2022. 11:13 11:18
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

BAČKA PALANKA: Rešenje problema kako da nam prelep buket cveća ne uvene na niskim temperaturama pronašla je Bačkopalančanka Tanja Abayić. Bukete naše mlade sagovornice, koji su sačinjeni od dalija, ruža ili suncokreta, je nakon obaveznog fotografisanja najbolje pojesti i fino se zasladiti.

Iako izgledaju baš kao pravo cveće, kada ih okusite, shvatićete da su u pitanju mafini ukrašeni puter kremom i teško je reći da li im je lepši ukus ili izgled.

Mama dvoje dece i ekonomista po struci, Tanja Abayić naglašava da zapravo nije ona idejni tvorac ovakvih buketa, već ih je prvi put spazila prošlog marta u Francuskoj, gde su živeli zbog posla njenog supruga. Mafini dekorisani na ovako neobičan način su je oduševili, pa je odmah počela da traži informacije na koji način se prave.

-Moji prvi pokušaji dekorisanja, a pogotovo pravljenja fila su se završili neslavno – kroz smeh objašnjava naša sagovornica. – To me nije obeshrabrilo, jer su želja da naučim i entuzijazam bili jači. Pravila sam mafine za ukućane i tako vežbala. Glavni degustator i kontrolor kvaliteta je bio moj sin koji je tada imao tri godine. On obožava da jede i mafine i fil od koga se prave cvetovi, i njegovo odobrenje je najveća radost za mene i znak da radim nešto dobro.


Ideja za Dan zaljubljenih

Pored čokoladnih i vanila mafina, u pakovanje buketa stane i poneka sitnica, kao na primer, rafaelo kuglice. Ipak, Tanja otkriva da ima jednu romantičnu viziju za neki od narednih aranžmana, a taman u duhu predstojećih praznika, Dana zaljubljenih i Svetog Trifuna. Kako kaže, središnji mafin je zamislila kao idealno mesto za verenički prsten. Sada je samo ostalo da se neki budući mladoženja osmeli, javi i na sladak način zaprosi svoju lepšu polovinu, a naša sagovornica će sa zadovoljstvom pomoći da se realizuje ova originalna ideja.


Upravo su deca najveća inspiracija ovoj kreativnoj mami, koja pored buketa, često svoje mališane zna da obraduje popularnim sladoled popsima i punjenim čokoladnim srcima. Igrajući se sa maštom, nedavno je mafine dekorisala šlagom u obliku medvedića i ježića, a deca su bila oduševljena.

Ljubav je zasigurno jedan od ključnih sastojaka svakog slatkog dela naše sagovornice, pa je jedan od prvih buketa, koji bio namenjen kao poklon dragoj osobi, Tanja napravila prošlog leta, kada su se doselili u Srbiju. Kako su cvetovi vrlo realistični i fotogenični, ova mlada sugrađanka je odlučila da svaki napravljen buket zabeleži i podeli na Instagram stranici dalia_slatkibuketi. Priznaje da joj je svaki novi cvet izazov i raduje se prilici da neku novu ideju realizuje na svoj način. Jer, svaki buket je unikatan i potpuno jestiv.

Za sve to treba veštine, kreativnosti, i naravno, znanja. Sklapanje buketa je složen proces jer svaka etapa iziskuje vreme – govori ova talentovana mlada dama, koja je u svet dekorativnog poslastičarstva zakoračila slučajno, iz radoznalosti. – Najdraži deo mi je samo dekorisanje, ali pre toga treba napraviti fil, mafine i pakovanje. Zapravo, nekada mi samo pakovanje zada najveću muku, a vreme potrebno za izradu čitavog buketa zavisi i od cvetova koje pravim.

Na primer, da bi se napravila ruža,  potrebno je postići savršenu temperaturu fila, ugao i brzinu rada. Za ukrašavanje koristim puter krem. Postoji više vrsta ovih krema, a kako mi se klasična američka nije svidela, odlučila sam se za švajcarsku verziju. Ona na sobnoj temperaturi najviše podseća na našu verziju šlaga, ali je bolja za rad, jer se šlagom ne mogu izvući tako jasne konture cveta.

Iako je to još uvek samo hobi, naša sagovornica ističe da je stvaranje buketa proces u kome uživa i kome ima mogućnost da se kreativno izrazi. Čar ovih slatkih aranžmana, pored ukusa, jeste i u tome što je svaki unikat, a sama kompozicija cvetova i boja, skladna. Upravo takvi, predstavljaju zanimljiv poklon, pa je jedan od najdražih buketa Tanja radila za jednu mamu i njenu bebu. Naime, jedna baka je želela da obraduje ćerku i unuku po izlasku iz porodilišta, a kako kaže naša sagovornica, ne postoji lepši povod, te je inspiracija za dekoraciju došla lako.

 T. Pačić

Autor:
Pošaljite komentar