Тања Абаџић идеју из Француске донела у Бачку Паланку
БАЧКА ПАЛАНКА: Решење проблема како да нам прелеп букет цвећа не увене на ниским температурама пронашла је Бачкопаланчанка Тања Abayić. Букете наше младе саговорнице, који су сачињени од далија, ружа или сунцокрета, је након обавезног фотографисања најбоље појести и фино се засладити.
Иако изгледају баш као право цвеће, када их окусите, схватићете да су у питању мафини украшени путер кремом и тешко је рећи да ли им је лепши укус или изглед.
Мама двоје деце и економиста по струци, Тања Abayić наглашава да заправо није она идејни творац оваквих букета, већ их је први пут спазила прошлог марта у Француској, где су живели због посла њеног супруга. Мафини декорисани на овако необичан начин су је одушевили, па је одмах почела да тражи информације на који начин се праве.
-Моји први покушаји декорисања, а поготово прављења фила су се завршили неславно – кроз смех објашњава наша саговорница. – То ме није обесхрабрило, јер су жеља да научим и ентузијазам били јачи. Правила сам мафине за укућане и тако вежбала. Главни дегустатор и контролор квалитета је био мој син који је тада имао три године. Он обожава да једе и мафине и фил од кога се праве цветови, и његово одобрење је највећа радост за мене и знак да радим нешто добро.
Поред чоколадних и ванила мафина, у паковање букета стане и понека ситница, као на пример, рафаело куглице. Ипак, Тања открива да има једну романтичну визију за неки од наредних аранжмана, а таман у духу предстојећих празника, Дана заљубљених и Светог Трифуна. Како каже, средишњи мафин је замислила као идеално место за веренички прстен. Сада је само остало да се неки будући младожења осмели, јави и на сладак начин запроси своју лепшу половину, а наша саговорница ће са задовољством помоћи да се реализује ова оригинална идеја.
Управо су деца највећа инспирација овој креативној мами, која поред букета, често своје малишане зна да обрадује популарним сладолед попсима и пуњеним чоколадним срцима. Играјући се са маштом, недавно је мафине декорисала шлагом у облику медведића и јежића, а деца су била одушевљена.
Љубав је засигурно један од кључних састојака сваког слатког дела наше саговорнице, па је један од првих букета, који био намењен као поклон драгој особи, Тања направила прошлог лета, када су се доселили у Србију. Како су цветови врло реалистични и фотогенични, ова млада суграђанка је одлучила да сваки направљен букет забележи и подели на Инстаграм страници далиа_слаткибукети. Признаје да јој је сваки нови цвет изазов и радује се прилици да неку нову идеју реализује на свој начин. Јер, сваки букет је уникатан и потпуно јестив.
За све то треба вештине, креативности, и наравно, знања. Склапање букета је сложен процес јер свака етапа изискује време – говори ова талентована млада дама, која је у свет декоративног посластичарства закорачила случајно, из радозналости. – Најдражи део ми је само декорисање, али пре тога треба направити фил, мафине и паковање. Заправо, некада ми само паковање зада највећу муку, а време потребно за израду читавог букета зависи и од цветова које правим.
На пример, да би се направила ружа, потребно је постићи савршену температуру фила, угао и брзину рада. За украшавање користим путер крем. Постоји више врста ових крема, а како ми се класична америчка није свидела, одлучила сам се за швајцарску верзију. Она на собној температури највише подсећа на нашу верзију шлага, али је боља за рад, јер се шлагом не могу извући тако јасне контуре цвета.
Иако је то још увек само хоби, наша саговорница истиче да је стварање букета процес у коме ужива и коме има могућност да се креативно изрази. Чар ових слатких аранжмана, поред укуса, јесте и у томе што је сваки уникат, а сама композиција цветова и боја, складна. Управо такви, представљају занимљив поклон, па је један од најдражих букета Тања радила за једну маму и њену бебу. Наиме, једна бака је желела да обрадује ћерку и унуку по изласку из породилишта, а како каже наша саговорница, не постоји лепши повод, те је инспирација за декорацију дошла лако.
Т. Пачић