Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bugarska ruža vrednija od zlata

14.08.2021. 15:47 15:57
Piše:
Izvor: Vladimir Bijelić

Smeštena u podnožju Stare planine i Sredne gore u bugarskoj oblasti Kazanlak na oko 200 km od Sofije, dolina ruža, jedno od glavnih atraktivnosti ove zemlje, krije nestvarna cvetna polja čiji se mirisi šire na ogromnoj površini od nekoliko hiljada hektara.

Ovde raste specifična sorta ruže - kazanluška ruža, koju su, kako se veruje, pre mnogo vekova doneli vojnici Aleksandra Makedonskog iz sirijskog grada Damaska. Zbog pogodne klime i plodnog tla u dolini reke Tundže na kojem je rasla, ona se razvila u posebnu sortu, koja je danas jedan od nacionalnih simbola.

U maju, kada ova biljka cveta, cela ta oblast u Bugarskoj pretvara se u cvetno more u kojem „plivaju” šarene ruže najlepših mirisa. Krajem maja i početkom juna ovde se slije hiljade radoznalih turista, koji, uz meštane okolnih sela, koji žive od uzgoja i obrade ruža, beru ovo cveće koje se potom u džakovima nosi u destilerije u kojima se dalje priprema i obrađuje ne bi li se dobilo ružino ulje, po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat. Kako smo saznali, ruže se ovde beru u ranu zoru, pre nego što ispari rosa, a iskusni berači tvrde da se ruže seku tačno ispod glavice. Branje prate druženja i pesme, kao i Festival ruža uz mnogobrojne tradicionalne obrede i običaje.

Čak 85 odsto svetske proizvodnje ružinog ulja stiže upravo sa ovog mesta i slovi za jedno od najkvalitetnijih u svetu, pa se koristi za najskuplje parfeme, ali i brojne kozmetičke preparate. Zanimljivo je, međutim, što će 30 ruža proizvesti tek jednu kap ružinog ulja, a da bi se dobio kilogram ove esencije potrebno je između 3.000 i 4.000 kilograma ružinih latica. Zbog toga i ne čudi što u svetu ulje bugarske ruže slovi za „tečno zlato” jer se na tržištu prodaje i za više od 7.000 evra po kilogramu. Imajući u vidu njegovu vrednost, ulje ruže čuva se u specijalnom trezoru u Sofiji, a dalje se transportuje u specijalno opremljenim i zaštićenim mesinganim posudama obavijenim platnom, čiji se otvor zatvara posebnim pečatnim voskom koji je nastao još 1934. godine i kojim se daje na autentičnosti bugarskog ružinog ulja.

Duž ove mirisne regije nalazi se na desetine privatnih destilerija u kojima se proizvodi ružino ulje. Jedna od njih, a možda i najpoznatija, inspirisana dolinom ruža, pretvorena je u etnografski kompleks pod nazivom „Damascena” kraj naselja Pavel Banja. U njemu raste čak 67 vrsta industrijske ruže, koje će sasvim sigurno obradovati turiste i kada sezona berbe bude završena. Ovde se nalazi i Etnografska zbirka sa predmetima za domaćinstvo iz 19. i početka 20. veka, sa proizvodima koje su lokalci nekada koristili za izradu ružinog ulja. Turisti mogu da pogledaju kako su nekada izgledala burad u kojima se prerađivalo ulje, ali i savremene destilerije za proizvodnju, kao i zanati kojima su se meštani nekada bavili. U „Damasceni” se može posetiti i hram ruža koji je od vrha do dna iscrtan muralima koji pričaju o prošlosti i istoriji berbe i preradi ovog cveća. U njemu su smešteni kazani u kojima se danas odvija proces fermentacije i to, kako smo saznali, vrlo sličan onom kojim se dobija i rakija. U vreme berbe ovde se uživo može pratiti proces ružičenja.

Ovaj kompleks krasi i park u kojem prolaznike veselo pozdravljaju beli i crni labudovi, a vrt ovog kompleksa bogat je ukrasnim ružama koje se nalaze u aleji, na terasi i veličanstvenom amfiteatatru ruža. Ovaj amfiteatar ne može, a da ne izmami uzdahe i muk kada u njega uđete, jer su duž njegovih stepenika zasađene različite sorte industrijske ruže, čiji mirisi i boje veselo pozdravljaju sve oduševljene turiste, koji se upravo ovde najduže zadržavaju ne bi li napravili najlepše fotografije. Neki ovde zastanu, sednu i svim čulima uživaju, kako u mirisu tako i u prizoru koji se ovde pruža. Zanimljivo je da se u ovom amfiteatru odvijaju i različite kulturne manifestacije, pa verujemo da je zaista nesvakidašnji doživljaj pratiti neki koncert sedeći među najdivnijim ružama.

Neizostavni sastojak čak i u kuhinji

Kompleks „Damascena” u svom sastavu ima i restoran, koji svakako ne treba zaobići” prilikom posete, jer ovde može da se proba i hrana sa ukusom ruže. Naime, kako smo saznali, ružina vodica i ulje ovde se koriste kao neizostavni začin i dodatak jelima. Tako se piletina, primera radi, prska ružinom vodicom, dok je ukus umaka neretko obogaćen prahom od ruže. U ponudi restorana, sasvim nesvakidašnje, je i osvežavajuća limunada sa ukusom ruže, kao i brendi i liker od ruže, ali i slatkiši poput specijalnog čizkejka. Saznali smo i da se ovde proizvodi i rakija od ruže, poznata kao đul rakija, kao i slatko od ovog cveća, koje se koristi i za aromaterapiju. Inače, u kompleksu mogu da se pazare i brojni proizvodi sa esencijom ruže poput sapunčića, ulja, vode, kozmetički preparati, ali i med, lokum i bombone sa ukusom ruže.

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
Bugarska: Skriveno nasleđe na granici između istoka i zapada

Bugarska: Skriveno nasleđe na granici između istoka i zapada

09.08.2021. 12:19 12:26